16-Atom kan definiera datacentret för Intel

Från tumultet som Dileep Bhandarkar, framstående ingenjör i Microsofts Global Foundation Services gjorde när han nämnde i Linley Tech Data Center konferensen att Microsoft var intresserade av 16-core versioner av Intels Atom och AMD: s Bobcat CPU-arkitekturer man skulle kunna tro att begreppet stora antal låg-drivna processorer utför datacenter uppgifter var en ny.

Men i själva verket har det varit nästan ett år sedan jag började skriva om möjligheten att Microsoft använder Intel Atom arkitektur eller ARM Cortez chips, med massor av kärnor och i stort antal, eftersom core processorer kraft snåla servrar i energieffektiva datacenter (och det har funnits andra som uttryckt en liknande åsikt). Och det faktum att Microsoft tillkännagav på CES att det skulle finnas en version av Windows för ARM borde ha varit den sista pusselbiten för alla bekymrade över denna fråga.

Men vad jag hade inte förväntat var att detta skulle kunna vara en make eller bryta ögonblick för Intel. Det finns ingen tvekan om att det kommer att fortsätta att finnas ett behov av den senaste generationen, framkant, topp utför processorer, en marknad som Intel dominerar. Men det är lika klart att det kommer att bli en enorm marknad för energieffektiva lägre drivna processorer som körs med ett stort antal kärnor eller massiva SMP konfigurationer som gör att huvuddelen av de datacenter uppgifter som inte kräver maximal CPU-prestanda.

Med Linux redan körs på ARM-processorer och anläggningar på plats för att börja distribuera ett stort antal multi-core SMP-servrar som kör Linux på mycket energieffektiva ARM-kärnor, är det dags nu för Intel att kliva upp och visa att det är allvar med detta slutet av marknaden. Volymen kan bygga marknadsdominans lika lätt som teknik, och det är upp till Intel för att sätta sig själv i en position att inte skuggan av ARM i datacentret.

Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna

Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker

Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys

AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen

Microsoft eskalerar ARM ras, Microsoft beväpning för datacenter?

Processorer, Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna, processorer, Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker, datacenter, Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys, hårdvara, AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen