Apple MacBook Air 2010 (13.3in.) Review

Apples ursprungliga 13.3in. MacBook Air vände huvuden med sin slimmade design, stora multi-touch touchpad och högkvalitativ LED-bakgrundsbelyst skärm. Det hade dock också sina nackdelar – i synnerhet, begränsad anslutning och uppgraderingsmöjligheter, måttlig prestanda och högt pris (särskilt med alternativet SSD). Den senaste 13.3in. MacBook Air är fortfarande inte exakt billig, men på £ 1349 (inkl. Moms, £ 1148 ex. Moms) för 1,86 GHz, 256 GB SSD-modellen granskas här, det är på väg i rätt riktning. Som jämförelse kan nämnas att en 13.3in. MacBook Pro med en 256GB SSD kostar £ 1849 (inkl. Moms, £ 1574 ex. Moms), även om du får en snabbare processor, mer RAM-minne, fler anslutningsmöjligheter och en optisk enhet i Pro större chassi.

Design, 2010 version av 13.3in. MacBook Air har en unibody aluminiumchassi som mäter 29.95cm bred 19.2cm djup av 1.7-0.3cm tjock och väger 1.06kg. Trots sina smala dimensioner, den nya MacBook Air finner plats för två USB-portar (USB 2.0 snarare än 3.0) och en SD-kortplats – den äldre modellen hade bara en USB-port och saknade en SD-kortplats. Också närvarande är en Mini-Displayport och en hörlursuttaget, men du ser förgäves efter ombord Ethernet, FireWire eller HDMI-portar, en optisk enhet eller integrerat mobilt bredband.

Bortsett från sin elegans, är MacBook Air andra noterbara designelement dess slutna karaktär. Ryggplattan är säkrad ordentligt med tio små 5-gradig Torx-skruvar som säger bestämt: “inte in”. De flesta användare kommer därför att behöva se till att de väljer tillräckligt RAM (2 GB är standard) och lagring (SSD endast i 128GB eller 256GB kapacitet) vid inköpstillfället. Den nya MacBook Air SSD är känd för att komma i en smal minneskortsliknande formfaktor (från Toshiba) snarare än den traditionella, skrymmande, hårddisk-stil hölje.

2010 13.3in. MacBook Airs skärm har en högre upplösning än 2008 års version – 1440 med 900 pixlar jämfört med 1280 med 800. bildformat, 16:10, är ​​densamma men. Bildkvaliteten från LED-bakgrundsbelyst display är utmärkt, men inte alla kommer att uppskatta dess glänsande beläggning. På samma sätt, även om “chiclet’ stil tangentbord har skaplig stora tangenter med god taktil återkoppling, en hel del människor kommer att bli besvikna genom Apples beslut att släppa tangentbordet bakgrundsbelysning. Det är svårt att se den logiska grunden för detta utelämnande: LED är inte dyrt och drar inte mycket ström.

Funktioner; Vår granskning prov av 2010 13.3in. MacBook Air drevs av en 1,86 GHz Intel Core 2 Duo SL9400 processor, med en 2,13 GHz CPU för £ 80 (inkl. Moms) extra. Några har uttryckt besvikelse över att Apple inte gå för Intels senaste 32nm Core i3 / i5 / i7-processorer, men även den nuvarande 13.3in. MacBook Pro använder också tidigare generationens 45nm Core 2 Duo-processorer. Du får 2 GB (moderkort-lödda) DDR3 RAM som standard, men om du planerar att använda systemet för något mer än grundläggande produktivitetsuppgifter, rekommenderar vi att du tillbringar £ 80 mer och ange den fullständiga 4GB vid inköpstillfället .

Den 13.3in. MacBook Airs Grafiken hanteras av en diskret Nvidia GeForce 320M GPU med 256 MB delat grafikminne. I kombination med hög upplösning 1440 x 900-pixlar, ger systemet en kapabel grafiksystemet.

Trådlösa alternativ är ganska standard: AirPort Extreme Wi-Fi (802.11a / b / g / n) och Bluetooth (2,1 + EDR). Som nämnts ovan, det finns ingen inbyggd alternativ mobilt bredband, så att du antingen måste bifoga en USB dongle (som snarare kommer att förstöra bärbara eleganta linjer) eller använd en mobiltelefonens internetanslutning via en Wi-Fi eller Bluetooth-länken.

Prestanda och batteritid, Vi har jämfört 13.3in. MacBook Air på ett antal prestationsmått med Apples senaste 27in. iMac allt-i-ett-datorn, som drivs av en 2,8 GHz quad-core Core i5-processor med 4 GB 1,333MHz DDR3 RAM, och har en 256GB boot SSD plus en 1TB hårddisk. IMac Grafiken hanteras av en ATI Radeon HD 5750 med 1 GB grafikminne. Inte en lika-för-liknande jämförelse, klart, men det tjänar till att sätta bärbara siffror i något slags sammanhang.

Uppstart, MacBook Air och 27in. iMac båda kör Mac OS X 10.6.4 och starta från 256GB SSD, men startar den bärbara datorn betydligt snabbare, vilket gör det från strömtillslag till användbar skrivbordet i drygt 14 sekunder. Du kommer antagligen behöva vänta lite längre för Wi-Fi för att checka in, men det är fortfarande en imponerande start hastighet.

Boot tider (switch-on till användbara skrivbordet) för 2010 13.3in. MacBook Air och 27in. iMac (kortare barer är bättre)

Cinebench 11,5 CPU, Cinebench undersöker prestanda både CPU (i single-core och flerkärniga lägen) och grafik delsystem. CPU Testet kan köras i både single-core och flerkärniga lägen. Här skillnaden i CPU generationerna är uppenbar: med båda sina kärnor igång kan MacBook Airs 1,86 GHz Core 2 Duo endast matcha en av iMac fyra 2,8 GHz Core i5 kärnor.

Den Cinebench 11,5 CPU prov scen innehåller några 2000 föremål som i sin tur innehåller mer än 300.000 polygoner totalt (längre barer är bättre)

Cinebench 11,5 OpenGL, som man kan förvänta sig, ATI Radeon HD 5750 med 1 GB dedikerat grafikminne i 27in. iMac utklassar tydligt MacBook Airs Nvidia GeForce 320M i Cinebench 11,5 OpenGL-test. Båda grafikprocessorer levererar även över 99 procent Referens Match resultat, vilket tyder på en god nivå av hårdvara funktionsstöd.

= “Center”>

Cinebench 11,5 använder en komplex 3D-scen som visar en biljakt, grafikkorts visar en enorm mängd geometri och texturer, samt en mängd olika effekter inklusive miljöer, bump kartor, öppenhet och belysning (längre barer är bättre)

Strömförbrukning, När du kör Cinebench 11,5 CPU-test i multicore läge, 13.3in. MacBook Air förbrukar 24,8 watt jämfört med 27in. iMac 202W. Tomgång vid skrivbordet, de relativa tal är 7,5 W och 133.5W. Skärmens ljusstyrka sattes till 100 procent i båda uppsättningarna av tester.

Strömförbrukning mätt på skrivbordet i Mac OS (Idle) och när man kör Cinebench 11,5 CPU-test (Load) (kortare barer är bättre)

Apple hävdar upp till sju timmars batteritid för 13.3in. MacBook Air, och ansluta vår “idle” strömförbrukning siffra (7,5 W) i litiumpolymerbatteri på 50 wattimmar Värderingen ger maximalt 6,67 timmars livslängd (med skärmens ljusstyrka på 100 procent). Självklart kommer du vill göra vissa beräkningar snarare än stirra på en tomt skrivbord: enligt våra siffror, skulle en en kontinuerligt laddade systemet pågå i drygt 2 timmar. Ta en mittpunkten mellan dessa ytterligheter, kan du räkna med cirka 4,3 timmars daglig användning, vilket är mer än rimligt.

Vi fann att minska skärmens ljusstyrka till 50 procent tog strömförbrukning ned med cirka 3 W, så att du kan räkna med att öka din dagliga batterianvändning från hela 4.3h till 6.7h på detta sätt. Apple gör också stora spel av MacBook Air djupt viloläge, vilket ger det en påstådd 30-dagars “standby” förmåga.

När det händer, den kraftrelaterade problem vi stött på under testningen var ett misslyckande att vakna ur sömnen, vilket krävde en hård omstart. Detta skedde endast en gång under en testperiod på två veckor, men problemet har rapporterats på annat håll.

Slutsats, 2010-versionen av Apples 13.3in. MacBook Air är en mycket önskvärd ultraportabel bärbar dator. Vi gillar slimmade design, hög upplösning på skärmen, den snabba uppstart och lång batteritid. Vi är mindre imponerad av bristen på integrerade mobilt bredband, den dumpning av bakgrundsbelyst tangentbord och fortsatt användning av 45nm Core 2 Duo-processorer. Men om kombinationen av dessa brister och priset inte skjuter du upp, det är en bra bärbar dator att använda och ses använder.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator