Koalition syftar till att bryta Conroy s NBN kommitté dominans

Coalition Senators utan framgång försökt att blockera förlänga tiden för den valda kommittén för senaten för National Broadband Network (NBN) att rapportera tillbaka till parlamentet, i ett drag som syftar till att parlamentsledamöter från representanthuset tillbaka in i förhörsrummet, och bryta tidigare Communications minister Stephen Conroy s dominans över utskottet.

Senaten Select Committee bildades förra året efter valet av koalitionsregeringen att ersätta den gemensamma parlamentarikerkommittén, som hade letts av förre Oberoende MP Rob Oakeshott. Det finns tre Labor senatorer, tre koalitions senatorer och en gröna senator i kommittén, vilket innebär att regeringen är i minoritet i utskottet.

Vid den tiden hävdade regeringen att Shadow kommunikationsminister Jason Clare hade varit, rullat, genom utskottets ordförande Kate Lundy och Conroy inrätta utskottet, men gröna kommunikations talesman Scott Ludlam sade då att vid något tillfälle gjorde kommunikationsminister Malcolm Turnbull sträva efter att återupprätta den gemensamma kommittén.

I sin korta livslängd, har utskottet haft åtta utfrågningar, med NBN Co chefer och ordförande Ziggy Switkowski halade inför utskottet för att möta en grillning från Conroy på ändringar i projektet sedan valet av den nya regeringen.

De chefer har klagat på att visas i utskottet har tagit en avsevärd tid borta från att driva företag.

I, sin delårsrapport, Labor-gröna majoriteten rekommenderas att NBN Co helt göra om sin strategiska översyn mitt hävdar att översynen hade “lowballed” dess juni lokaler passerade mål, och hade underlåtit att ta hänsyn till ett antal kostnadsbesparingar NBN Co hade fram före valet för att få ner kostnaderna för att rulla ut fiber-to-the-lokaler.

I koalitionen minoritets svar och det officiella svaret från Turnbull, var majoriteten rapport märkt “grovt missvisande” och “egennyttiga”, som syftar till att skydda Conroy arv. Trots den starka kritik Turnbull indikerade att regeringen “ser fram emot att fortsätta den offentliga utfrågningar” i utskottet.

Men igår när Lundy flyttade att förlänga livslängden i kommittén för återstoden av den första termen av koalitionsregering, samlingspartiets senatorer röstade emot det. Motionen bifölls dock med 37 senatorer röstade för en förlängning, och 29 röstade emot det.

En talesman för Turnbull sade att när den nya senaten börjar sitter i juli, kan regeringen försöka återupprätta den gemensamma parlamentarikerkommittén som skulle omfatta både House of Representativa parlamentsledamöter och senatorer. Det är oklart vad gör upp i utskottet skulle vara, men flytten skulle syfta till att föra Clare och kolleger Labor kommunikations talesperson Michelle Rowland i utskottet, och minska Conroy inflytande.

Som minister, skulle varken Turnbull eller Statssekreterare för kommunikation Paul Fletcher vara i kommittén om det återupprättades.

En talesman för Lundy kontor hade kontaktats för kommentarer.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata