2013: Ökningen av robotbilar

William Gibson noterade en gång, “Framtiden är här, det är bara ojämnt fördelad”. Du kanske inte har en jet pack, eller ett protein piller, men de är ute, någonstans. Och det finns en bit av framtiden som är på väg till dig förr snarare än senare: roboten bil – eller åtminstone en hel del robot hjälp i hur du kör.

Branschanalytiker Mark Anderson nyligen gjort, en uppsättning av prognoser för 2013, varav fokuserade på kommersiella ankomsten av autonoma fordon, roboten bilar av våra fiktiva morgondagens.

Som företag steg upp sin användning av molntjänster analytiker hus Forrester har förutspått hur yrkesmässig användning av molnplattformar och tjänster kommer att förändras nästa år.

Naturligtvis har automatiserat körning varit grejer av science fiction i årtionden. Det har förekommit romaner som på automatiserade motorvägar för en framtida Amerika, med poeter i monteras Volvo på hanterade vägarna i Orange County, i städer och på motorvägar över hela världen. Men framtidens ubiquitous robot bilar skyldig mer till försvarsindustrin än skönlitteratur.

Inför dagens robot bil beror till stor del på de autonoma fordon som utvecklats för Google genom Stanford Sebastian Thrun. Hans arbete på Stanfords poster i DARPA Grand Challenge konkurrens ledde till utvecklingen av den första vinnaren, Stanley, och tvåan, Junior, i den andra tävlingen. Autonoma fordon gör en mycket vettigt att militären. Konvojer kan arbeta mer effektivt, och ofullkomliga mänskliga förare kan stödjas av maskiner på dagar-långa resor över öknar och tråkiga betongvägar.

Stanley använder en blandning av sensorer och maskininlärningstekniker för att bygga en bild av omvärlden, en teknik som är förfinats i Googles bilar. LIDAR sensorer måla världen, lysande hinder och faror och låta programvara för att rita banor runt och genom dem. Med Googles bilar nu med kör för hundratusentals miles på hektiska vägar Silicon Valley (och vi har upptäckt dem så långt bort som Sacramento), har de algoritmer som har förfinats genom eld fredag ​​kväll trafik på 101.

Nu robot bilar kan köra på vägarna i Kalifornien och Nevada – utan förare vid ratten – och med andra amerikanska stater vill se resultatet. Du fortfarande inte kan försäkra en robot bil, men lägga till några aspekter av autonom körning till en människa-styrda fordonet kan bidra till att hålla dina premier ner.

Köp en premiumbil, och du hittar alternativ inkluderar nu funktioner som automatisk radarstyrda broms- och självparkering. De är alla säkerhetsfunktioner som syftar till att minska riskerna med att köra en och en halv av stål och högexplosiva ton och med hög hastighet inches från andra dödliga vapen. Bromsar använder programvara för att bestämma risk och sedan använda sig lämpligt. Samtidigt fler sensorer behöver mer och mer programvara för att informera föraren och för att styra de alltmer komplexa motorer och drivlinor i en modern bil.

Innovation, Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Apple, vill det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik, innovation, Apples misslyckades mode gamble

De underliggande teknik är bekant. Doppler radar och LIDAR används i samband med optiska sensorer och GPGPU behandling för att mata in data i maskininlärningssystem som är programmerade för att identifiera hot. En älg hoppar ut i vägen framför dig? ABS-bromsarna appliceras automatiskt för att hjälpa dig att undvika runt fara – eller åtminstone minska risken för skador på dig och dina passagerare från pre-armerings krockkuddar och andra säkerhetssystem.

Ford har varit att titta på hur sensorer och bil-till-bil anonyma kommunikation kan göra vägarna säkrare. Det är något unnerving sitter i passagerarsätet i en SUV medan en annan hurtles mot dig på en testbana, att ens veta att fordonen kommer att sakta ner automatiskt och uppmuntra förarna att vidta lämpliga undanmanöver med haptik inbyggda i ratten. Även om inte varje bil har ett GPS-system som sänder sin position på en Wi-Fi-system, det är en teknik som är relativt lätt att bygga in i nya bilar.

Naturligtvis, utan statlig lagstiftning, eller knuffar från försäkringsbolag, är det osannolikt att vi får se autonoma bilar på våra vägar i stora mängder i många år. Men eftersom fler och fler stads förare flytta bort från bilägande, och börja använda delade bil tjänster, det finns utrymme för autonoma fordon att bli en del av affärsmodellen morgondagens Zipcar. Boka en bil på din smartphone, och i stället för att behöva gå till närmaste pick-up punkt, kommer bilen vid din dörr när du behöver det – och huvuden tillbaka till en depå eller nästa föraren när du är klar. Autonoma bilar gör samåkning enklare och mer flexibel, ändra den underliggande ekonomiska modellen och gör det mycket mer attraktivt.

Robot bilar är här – och de kommer inte undan. Vare sig på gatorna i våra städer eller i krigszoner, kommer de att ändra vårt sätt att driva och hur vi använder bilar, förr snarare än senare.

Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Gilla det eller inte, Apple verkligen har “mod” som krävs för att dumpa föråldrad teknik

Apples misslyckades mode chansning