2014: Apples kompetens avtar, men mitt förtroende förblir

()

I år Apple lämnade min iPhone vid liv i tre timmar efter det sabbade en uppdatering. Denna uppdatering bör ha testats genom och genom, med nollmarginal för fel.

Apple lämnade mig också öppen för en säkerhet svaghet. En som resulterade i de mest intima bilder av högprofilerade kändisar som läckt på nätet den kunde ha varit min eller någon annans. Apple har även anklagats för att investera de pengar som vi tillbringade på sina produkter i fabriker som bryter mot normer för arbetarnas villkor, samtidigt som stashing resten av det utomlands och ut ur regeringens kassakistor. Inte undra varför min skatteutgifterna är så hög i år.

Och sist men absolut inte minst, Apple stack en U2 album på min iPhone utan mitt medgivande. (Jag tog det ett personligt).

Den amerikanska regeringen gråter foul över Apple och Googles ansträngningar som stärker smartphone kryptering. Eftersom anklagelser om att de ska “bortom lagen” går åt båda hållen.

Apple kan mäta sina vinster och marginaler, men kan det värde sin tillit effekt?

Ett tag kändes det som om Apple kan göra något fel. Så fort det var en sniff av ett problem – avsiktligt eller på annat sätt – media skulle släppa sin uppdämda ilska. I år finns nästan inte har varit en vecka – ibland en dag – utan Apple mildra en PR katastrof eller platta ut be om ursäkt till allmänheten.

Men det fanns några berättelser som gick – jämfört med några av de saker som Apple gör – under radarn. Och inte alla av dem var nödvändigtvis dåligt för företaget och för resten av oss.

Säkerhet, Chrome att starta märkning HTTP-anslutningar som osäkra, säkerhet, The Hyperledger Project växer som gangbusters, säkerhet, Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg, säkerhet, Kostnaden för Ransomware attacker: $ 1 miljard år

Apple gjorde två saker i år som i grunden förändrat hur jag ser på företaget som konsument.

I båda dessa fall, berättade Apple regeringen att backa. Under efter Edward Snowden eran, har vi rätt att vara lite på kant om statliga ingrepp i våra liv. Den amerikanska regeringen har visat att det kan lagligt ta nästan vad som helst av oss genom de företag vi litar med vår information.

Det första fallet du kanske har hört talas om.

I den senaste versionen av sitt mobila operativsystem, Apple stängde sig ur intelligensslingan genom att kryptera användarenhetsdata som standard. Det enda sättet att dekryptera data på iOS 8-drivna enheter är att kräva iPhone eller iPad ägare låser enheten med deras lösenord.

Apple redan utformade iMessage och Facetime, dess proprietary meddelanden och videosamtal tjänster, som ska krypteras och säker, även från snooping myndigheter. Firman sade den “kan inte dekryptera dessa data.”

Men tidigare i år, ledde en förändring av politiken för företaget att slå tillbaka ytterligare.

Övergången till att enhetsdata uncrackable vänster medlemmar i brottsbekämpande och underrättelsetjänsten retade.

Federal Bureau of Investigation, National Security Agency (NSA), och den avgående justitieminister Eric Holder – även vissa medlemmar av kongressen – som kallas för lagar som ska ändras, och Apple och Google att drabbas av sanktioner för deras integritetsskydd.

Organ från hela världen uppmanade Apple (och Google, som senare följde) att svika sitt löfte att skydda konsumentdata, men också företag och företagsdata, också.

Anledningen till det är inte känt. Apple anklagades för överlämnandet data till NSA förra året efter nyheten om prismasystemet – påståenden som Apple avvisade, och allmänt accepterade i kölvattnet av den påstådda felrapportering av historien.

På senare tid, bort företaget en “teckningsoption kanariefågel” från sin öppenhet rapport, vilket tyder på att det hade under det senaste året fått en bred efterfrågan på kunddata.

Apple var inte kunna kommentera på grund av juridiska restriktioner på tal.

Skära sig av övervakningen cirkel kanske inte låter som mycket, men i samband med detta tvingade den amerikanska regeringen, och andra globala brottsbekämpande organ, för att gå till enhetens ägare. Apple kan inte längre tvingas att lämna över uppgifter som användardatabaser på sin telefon.

Apple kan fortfarande behöva lämna över dataanvändare butiker på sina servrar, men – en varning saknad av många.

Det var ett stort steg för hundratals miljoner iPhone och iPad ägare.

Se galleri

Nu läser detta: 2014 största tech berättelser

USA övervakningsstat är hungrig, men Apple stängde det. Åtminstone, så det trodde. Tidigare i år lanserade den amerikanska regeringen ett angrepp på moln lagrade data, ett fall som kan få allvarliga komplikationer för globala diplomatiska förbindelser och Silicon Valley.

I december lämnade Apple en amicus korthet stöd för Microsoft, som kämpar ett fall som kan leda bolaget in med våld lämna över data som lagrar utomlands till de amerikanska åklagare. Fallet har redan landat Microsoft i förakt av domstolen för att inte lämna över uppgifterna om den irländska medborgare.

Påverkan på Microsoft kan vara enorm. Påverkan på Silicon Valley kommer att vara betydligt större.

Numera kan du välja endast en framträdande telefon design: patenterade “skiffer-liknande pekskärm smartphone. Men för tio år sedan, Nokia mobila enheter var varierande, innovativa och i vissa fall rent av främmande för att möta konsumenternas efterfrågan.

Snowden uppenbarelser sägs ha kostat Silicon Valley någonstans mellan $ 22 miljarder $ 180.000.000.000 år 2016. Men om amerikanska molnleverantörer tvingas lämna över data som lagras utomlands – i huvudsak alla större teknikleverantör går, inklusive de flesta av Fortune 500 i tech – det är ingen tvekan om det kommer att kosta betydligt mer.

Skulle den amerikanska regeringen vinna målet – det är för närvarande på väg att – Apple sade prejudikat kommer att ha “allvarliga konsekvenser” och är “sannolikt att sätta Apple och andra leverantörer i den ohållbara situationen att tvingas bryta en nations lagar till följa en annan.

Detta fall kan få allvarliga affärs konsekvenser för Apple. Inom en snar framtid kommer Europeiska unionen ålägga böter på upp till 5 procent av ett företags totala årliga intäkter för brott mot dess dataskydd och integritetsregler.

Dock kunde dominoeffekt få allvarliga konsekvenser för Apples kunder. Även om det kan vara ett tveeggat svärd för företaget, talade ut om det inte behövde.

Apple kan ha haft ett tufft år. Min tro på bolaget lidit. Men, att veta var företagets prioriteringar ligger – säkerhet, integritet och skydd – gör mig lita på det just det lite mer.

Krom att börja märkning HTTP-anslutningar som osäkra

Den Hyperledger Project växer som gangbusters

Nu kan du köpa ett USB-minne som förstör allt i sin väg

Kostnaden för Ransomware attacker: $ 1 miljard år