Bredband Storbritannien: Där vi har kommit ifrån, där vi går

Det kunde ha alla varit så olika. Medan klagar bredband och låg hastighet har blivit något av en nationalsport, det var en gång en plan som kunde ha slungats Storbritannien till framsidan av bredbandshastighet insatserna. Så vad hände? Hur kom den brittiska övergå från bredbandsomkörningsfilen till den långsamma?

Alla två fastigheter, även när de är nästan granne med varandra, kan ha helt olika bredbandstäckning – en bra, andra fruktansvärda,. Det är nästan omöjligt att räkna ut varför detta är. Detta beror oftast på, antingen genom olyckshändelse eller design, alla inblandade med bredband, och särskilt BT, prata på sitt eget speciella språk som de flesta av oss kämpar för att förstå.

Om man tittar på Ofcoms bredbands karta över Storbritannien (som du hittar här) visar att bredbandstäckning är ett lapptäcke. Täckningen är endast räknas som första kurs i en korridor som löper från London via Birmingham till Liverpool, (denna korridor har fått betyget “One”, den bästa) varför det räknas som ganska dålig i Rutland ( “fyra” med “fem “är det värsta), när Rutland är tight i mitten av korridoren? Varför Wales ges ett betyg så dåligt som det värsta (fem) över halva sitt område? Är det helt enkelt på grund av kullarna? Men om kullar ge Wales en fem rating varför Yorkshire Dales – bra kuperad terräng – har en rating av två, näst högsta?

Kanske förklarar två saker som jag har upptäckt om bredband

Alla – och då menar jag alla, för jag har inte hittat några undantag hittills – har sin egen historia att berätta om sina bredbands erfarenheter och allas historia är liknande men annorlunda. Varje, på sitt eget sätt, är unik.

För några veckor sedan hade jag ett problem med min egen bredband som jag ska berätta om. I själva verket som kommer att föra mig till den tredje sak som jag har upptäckt om bredband

Jag har varit online sedan dagar uppringd ända sedan 300-baud modem (som är 300 bitar per sekund – bitar inte kilobit eller megabits). Den andra veckan var jag har fönstren bytts ut och som de gamla togs ut var jag rensa bort en del gamla kablar från väggarna. Jag sedan avbrutit en gammal värdelös kabel bara för att upptäcka att långt ifrån värdelös, det var min huvudsakliga telefonkabel. Det är då det roliga började.

Bredband är komplicerat oavsett hur enkelt det kan tyckas

Nu är där det blir komplicerat. Vi har en standard BT-anslutning hemma för vår telefon. Vi hade också en BT bredbandsanslutning som hade satts in av BT. Men jag aldrig använt det, som jag bara använt en Cisco-router som en vän hade installerat. Dessutom var jag installera BT bredband så jag kunde få fotbollen. Är du fortfarande med mig?

Bredband Storbritannien: Hur fungerar det verkligen stack upp, Internet hastighet i Brasilien släpar efter resten av världen, bästa trådlösa ADSL2 + modem / router

Så, en ingenjör från BT kom för att se om fastställande min telefonlinje och bredband. Han såg anslutningen och gamla Cisco-router. “Jag kan inte röra det”, sade han, eftersom “det är inte BT utrustning”. Hans skivor visade att jag hade en BT bredband modem så där var det? Jag hade skickat det tillbaka till BT år innan eftersom min Cisco-router fungerade bra. Han sade att han skulle behöva prata med någon. Han gick bort.

Strax därefter visade en annan van upp. Han kunde reparera telefonlinjen, men han sade, kunde inte göra något åt ​​den trasiga bredband eftersom “det var inte BT utrustning”. Och jag, naivt trodde att gränsdragningstvister hade försvunnit med 80-talet.

Då vände en annan man upp och det är där det blev värre. Det var vårt fel, vi hade brutit något eller andra, sade han. Han använde inte uttrycket “mer än mitt jobb värde”, men det är fortfarande hängde där outtalade. Så efter tre ingenjörer besök – lyckligtvis inom loppet av fem timmar – vi hade ingen BT TV längre, inget bredband, ingenting förutom en fungerande telefonlinje.

Slutligen han gick med på att installera en BT bredbandsmodem, tillfälligt, bara för att kontrollera att anslutningarna var allt OK. Detta gjorde han och en timme senare allt fungerade perfekt och sedan tog han bort allting igen och så stilla utan BT TV, inget bredband men med en fungerande telefon, ringde jag BT och bad om BT bredbands ilfart.

Telekomföretag, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, Nätverk, hur man titta på NFL fotboll på nätet i höst

Modemet kom följande dag. Vi har kopplat in allting, kastade bort Cisco modem och, efter några falska starter (och mer än några förbannelse ord) allt fungerade bra.

Ett antal saker slog mig om sina erfarenheter. Det första var att oavsett hur ofta BT berättar att de är en up-to-date företag lämpar sig för det nya millenniet, behöver du inte att skrapa på ytan mycket att hitta den gamla public service-mentalitet alive and kicking. Och att vid olika tidpunkter under hela den möter jag aldrig känt som en kund, det kändes som någon försöker TIGGA en tjänst.

Så hur skulle det ha varit annorlunda?

Tillbaka på 1980-talet BT hade tittat på hur man rullar ut med hög hastighet, fiberoptiska kablar i stället för de vanliga koppartrådar som vi använder nu, säger Peter Cochrane, BT: s tidigare CTO som nu arbetar som konsult på kommunikation. Cochrane är en mycket respekterad expert på ämnet bredband och datakommunikation.

Det var Cochrane som på 1980-talet utarbetade den ursprungliga planen för BT att genomföra ett fiberoptiskt nät. Detta nät skulle börja med två kontor som skulle tjäna som nätverks nav och sedan skala upp och rulla ut i hela landet, eller åtminstone som var planen. Men genom 1990 Margaret Thatchers konservativa regering hade andra planer – att få mer konkurrens på telekommarknaden genom att föra in nya spelare, som de kabelbolag. Vid denna tidpunkt, var BT: s planer avbryts.

“Vi var en ledare fram till den tiden men har släpat efter sedan dess.” Cochrane berättade.

Jag frågade honom vad han tyckte om tillståndet för bredband och supersnabbt bredband i Storbritannien idag. Han var rättfram. “Storbritannien är på baksidan av förpackningen [i Europa] och förhindrade från att delta i framtiden i molnet”, sade han. Problemet är en teknisk en som är enkel att förstå men svårt att åtgärda. Storbritannien är beroende av teknik som ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) som är asymmetriska och som Cochrane påpekar är detta ett misstag eftersom applikationer i molnet “alla kräver symmetri”.

Hur mycket konkurrens är tillräcklig konkurrens?

Visst BT hävdar att det konkurrerar i en av de mest öppna marknaderna i världen där konkurrenternas operatörerna kan distribuera sina egna nätverk med sin nakna infrastruktur.

Vad Cochrane argument, Mike Galvin, BT: s vd för nätinvesteringar pekar på hur marknaden har utvecklats.

När kabelbolag började fanns, tror jag, 29 av dem för att säkerställa konkurrens och det finns bara en dag. “Du måste göra det argumentet, säger han,” och bara säga att det bör delas upp för att underlätta konkurrensen är inget argument alls “. Han påpekar att, i hans ord,” historien om telekom är en av skala “, och när du får mycket stor skala då det är då du får” riktiga stordriftsfördelar och framför allt saker som telekom nätverk “.

hastigheter bredband är fortfarande ett problem – en rapport från uSwitch som sade att de flesta bredbandskunder upplever hastigheter under 5MBps, även om en annan rapport från Ofcom säger att det är mer som 17Mbps. Och människor runt om i landet att hitta massiva variationer i hastighet – särskilt på landsbygden.

Galvin tror att på landsbygden och i de mindre täta befolkningsområden och där längre sträckor är inblandade kostnaderna uppväger fördelarna med BT ger bredband alls. Men, säger han, “vi grävde våra händer ganska djupt i våra fickor för att bygga ut fiber bredband till två tredjedelar av den brittiska och den utrullningen pågår fortfarande”.

Den sista siffran BT meddelade var att “det täckte 18m hem passerade, så vi är inte långt borta faktiskt slutföra det”, och detta anser Galvin visar att programmet har varit “en enastående framgång”. Om du reser utomlands, säger han, och prata med andra människor som rullar ut fiber bredband, “vi är människor att slå”.

Kanske är vi, men det är ingen hjälp till människor på landsbygden, eller ens små hörn av stora städer som av en eller annan anledning, tycker att de måste stå ut med en dålig, långsam bredbandsnät och har inte råd att kasta pengar på det tills det blir bättre.

Vidare läsning

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Hur man titta på NFL fotboll på nätet i höst