Apple 21,5-tums iMac med Retina 4K Display (2015) recension: Display bländar, men alternativen är färre Review

Den 27-tums version av iMac har fått ett antal större uppdateringar under det senaste året eller så – framför allt, naturligtvis, införandet av Retina 5K Display som effektivt flyttas den större iMac som en arbetsstation för professionell grafik och video -editing.

Däremot har 21-tums version av iMac till stor del ignorerats under de senaste åren, och även om dess eleganta design har hittat ett hem i många receptioner och verkställande skrivbord (ofta som ett slags företags mode uttalande), dess relativt blygsamma specifikationer har lämnat det ser dyr jämfört med stationära system från konkurrerande datortillverkare. Den här uppdateringen 2015 är därför länge sedan, och top-of-the-range modellen granskas här inför ett antal efterlängtade förbättringar.

Som alltid, är 2015 års upplaga av 21,5-tums iMac finns med tre standardkonfigurationer. Priserna för alla tre modellerna är oförändrade, med den “prisvärda” modell som Apple lanserade förra året fortfarande kostar £ 899 (inkl. Moms, eller £ 749,17 ex. Moms) och behålla sin föregångare 1920 av 1080 upplösning. Dock får denna modell endast en blygsam uppdatering och dess 1.6GHz dual-core Intel Broadwell Core i5-processor innebär att det erbjuder endast nybörjar prestanda till en mellannivå pris.

Den 21-tums 4K iMac får sällskap av den nyligen uppdaterade 27-tumsmodell med en 5K display;. Apple

Om du kräver starkare resultat så finns det en modell med en quad-core Broadwell-processor på 2,8 GHz, även om det stiger i pris till £ 1049 (inkl. Moms, eller £ 874,17 ex. Moms) och fortfarande bara erbjuder 1920 med 1, 080 upplösning. Båda modellerna är betydligt dyrare än persondatorer med liknande specifikationer, och Apple verkar vara att förlita sig på iMac slående slimmade design för att försvara dess höga prissättning. Det är mycket i motsats till verkligt aggressiv prissättning av iMac 27-tum motsvarighet, med sin enastående 5K display och diskreta grafikkort.

Apple Magic Keyboard, tillval Magic Trackpad (med Force Touch) och Magic Mouse har alla uppdaterats,. Apple

Apple har också uppdaterat sin trådlösa Magic Mouse och Magic tangentbord, som nu båda innehåller uppladdningsbara batterier. Tangentbordet har också fått en ny utformning, och ger en fastare, mer bekväm känsla när du skriver. Men dess brist på numeriskt tangentbord och begränsad uppsättning funktionsknappar innebär att det inte fortfarande inte riktigt känner lämpar sig för intensiv, med hög hastighet skriva eller nummer-kras. Det finns en ny version av Apples Magic Trackpad finns också, som nu är större och inkluderar tryckkänsliga ForceTouch funktion som nyligen introducerades på de senaste MacBook bärbara datorer. Det är ett attraktivt alternativ till en vanlig mus, men är endast tillgänglig som tillval kostar en ytterligare £ 44 (inkl. Moms, eller £ 36,66 ex. Moms).

De första två iMac uppdateringar är lite mer än speedbumps men tack och lov, top-of-the-range modellen granskas här gör få en större uppdatering i form av den efterlängtade Retina-skärm. Återigen, är priset detsamma, på £ 1199 (inkl. Moms, eller £ 999,17 ex. Moms), men visningen av denna modell steg nu upp från 1920 med 1080 till en fullständig 4K display med 4096 med 2304 upplösning. Bildkvaliteten är verkligen slående: inte bara är det skarpare och mer detaljerad än sin föregångare, är bilden också märkbart ljusare och mer färgstarka också. Skalningsteknik inbyggd i Mac-operativsystemet fungerar också bra, se till att text, ikoner och andra grafiska element förblir tydliga och lättlästa även vid denna höga upplösning.

Den top-end 3.1GHz 21,5-tums iMac är den enda modellen med en Retina 4K display med 4096 x 2304 upplösning och DCI-P3 färgrymd stöd,. Apple

Apple iMac med 4K Retina display (21,5 tum, 2015)

4K Retina-skärmen stödjer också samma DCI-P3 färgrymd som sin 5K motsvarighet, som gör det möjligt att återge hela skalan av färger som kan fångas upp av den senaste professionella DSLR-kameror och videokameror (medan de två billigare 21- tums modeller fortsätter att använda mer konventionella sRGB färgrymds). Det kommer säkert att tilltala användare som behöver göra avancerade foto- eller videoredigering, även professionella användare inom dessa områden är mer benägna att välja den större 5K displayen och starkare resultat under förutsättning att 27-tumsmodellen.

Ju högre upplösning på 4K displayen kräver en avsevärd mängd av hästkrafter för att driva den, så den 21,5-tums iMac med Retina 4K display innehåller en quad-core Broad i5 processor på en sund 3.1GHz, tillsammans med 8 GB RAM, som har har också uppdaterats för att köras på 1,867MHz. Men det är en besvikelse att notera att denna “top-of-the-range modellen endast är utrustad med en åldrande 5400 rpm hårddisk med 1 TB lagringskapacitet. Det överger också den diskreta nVidia GT 750-grafikkort av sin föregångare och nu förlitar sig på Broad processorns integrerade Iris Pro 6200 GPU.

För att vara rättvis, utför Broad processorn mycket väl, med en Geekbench tre poäng av 12,750 för multi-core-prestanda som rankas höger bredvid sin high-end 27-tums motsvarighet. Men beroendet av integrerad grafik innebär att 21,5-tums iMac med Retina 4K Display hanterar en relativt blygsam 48fps för OpenGL prestanda när du kör Cinebench R15 testsvit, som är bara 49 procent av poängen uppnås genom den nyligen uppdaterade 27-tums iMac.

Build-to-order uppgraderingsalternativ för denna modell är också ganska begränsad – förmodligen för att uppmuntra makthungriga användare att välja den dyrare 27-tumsmodell. Det finns inte längre någon möjlighet att lägga till ett diskret grafikkort alls och, naturligtvis, inga expansionsplatser inom det slimmade chassi som skulle göra det möjligt för användare att uppgradera iMac själva. Det finns bara en enda processor uppgradering, med en 3.3GHz modell kostar en ytterligare £ 160 (inkl. Moms, eller £ 133,33 ex. Moms). Tack och lov, men har Apple äntligen sänkt priset på sina uppgraderingar lagrings med en hybrid Fusion enhet – som lägger 120 GB SSD-lagring för att förbättra prestanda – kostar bara en annan £ 80 (inkl moms, eller £ 66,66. ex. moms).

Det är verkligen inte perfekt – Apples kortsiktiga kostnadsnedskärningar med lagring och grafikkomponenter är en ständig svaghet – men Apples beslut att hålla priset oförändrad innebär att 21,5-tums iMac med Retina 4K display ger betydligt bättre valuta för pengarna än sin föregångare. Visserligen kan den 4K displayen vara något av en lyx för företagsanvändare som helt enkelt vill köra Microsoft Office, men dess imponerande bildkvalitet och den starka utvecklingen av Broadwell-processorn innebär att 21,5-tums iMac med Retina 4K Display ska vara en attraktiv alternativ för användare som behöver en snabb och mångsidig dator.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator