BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition granskning: En lovande start Review

Den första “produktion” smartphone som kör operativsystemet Ubuntu är äntligen här. Utformad och marknadsförs av det spanska företaget BQ (ej att förväxla med det kinesiska företaget BQ Mobile) och tillverkas i Kina, är den första Ubuntu telefon baserad på den 4,5-tum BQ Aquaris E4.5, som normalt levereras med Android 4.4. Ingår i BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition är två kopior av snabbstartsguide (på fyra språk vardera, en av de åtta är engelska), en laddare (med en inbyggd två-polig kontinentala nätkontakten) och en 1-meters USB-till-Micro-USB-kabel. En omfattande användarhandboken kan hämtas från BQ webbplats. Listpriset för Aquaris E4.5 Ubuntu Edition, som bara finns i EU, är 169,90 € (~ 125 £).

Den 4,5-tums BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition Telefonen har en skärmupplösning på 540 av 960 pixlar (240ppi). Den mäter 67mm bred och 137 mM djup av 9 mm tjock och väger 123g;. BQ

BQ började i 2009 som Booq, design och tillverkning av e-läsare. Under 2010 varumärket ändrades till BQ (som ägs av Mundo Reader SL). Företaget designar nu och tillverkar en rad e-läsare, mobiltelefoner, tabletter, 3D-skrivare och utbildnings robotar.

Innan djupdykning i driften av själva telefonen, låt oss vara tydliga om vad den här telefonen är, och vad det inte är.

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition är en måttligt specificerad smartphone (240ppi skärm, 1,3 GHz MediaTek SoC, 1 GB RAM, 8 GB internt lagringsutrymme, 802.11b / g / n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, HSPA +), kör Ubuntu ( för telefoner) som sitt operativsystem, säljs det till ett överkomligt pris. Det visar att Ubuntu (för telefoner) inte behöver avancerad hög specifikation hårdvara för att köra, och det gör att early adopters att köpa en Ubuntu telefon på en relativt låg ingångspunkt (ca £ 125). Som det ser ut, Canonical erkänner att Ubuntu (för telefoner) är ett arbete i (snabb) pågår och ännu inte fullt utvecklade och redo för massmarknaden.

PR bild för Ubuntu Edge crowdfunding projektet,. Canonical

Även Canonical själv inte kommer att ge flera installer binärer för hela utbud av telefoner och surfplattor som kan köra Ubuntu, i början av året släppte en Ubuntu för enheter portestyr 2,0 och entusiaster har installerat Ubuntu på ett antal telefoner och tabletter.

BQ är förvisso inte den föreslagna Edge “superphone” av Canonical s Indiegogo kampanj. Det har ännu inte stöd för en dockad Ubuntu skrivbordsläge, men uppenbarligen inom de närmaste månaderna, kommer det att bli möjligt att ansluta telefonen till en extern datorbildskärm via en MHL länk och har operativsystemet visas på den bildskärm (en MHL- till-HDMI-adapter kan behövas).

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition visas som en perifer enhet i Ubuntu filhanteraren på skrivbordet,. Terry Relph-Knight.

Vad det är och vad det inte är

När ansluten till en dator (som kör Ubuntu) med den medföljande kabeln och olåst, visas telefonen i filhanteraren som en enhet (Aquaris E4.5). Öppning den här enheten i filhanteraren visar mappar för dokument, data, musik, bilder och video. När de testas med Windows 7 med telefonen påslagen och aktiv, samma mappar var tillgängliga via filhanteraren, när systemet installerat en lämplig drivrutin.

BQ Aquaris E4.5 är en dubbel (Micro) SIM telefon, som potentiellt erbjuder flera fördelar: du kan använda två nummer på samma telefon (en för privata samtal och en för företag, kanske), eller så kan du minimera samtalskostnaderna när reser utomlands genom att köpa ett lokalt SIM att undvika roamingavgifter för lokalsamtal, medan hemlandets SIM fortfarande tillåter vänner och familj för att kontakta dig. SIM kan införas och avlägsnas genom två sidoluckor. De små metall bärare för Micro-SIM kan matas ut genom att föra in änden av en oböjd gem i små hål i slutet av varje bärare.

Endast tillgänglig i svart, styling av BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition verkar vid första anblicken vara typisk generisk smartphone: det är platt och rektangulär med en glasyta och avrundade hörn. Minimalistisk och diskret, det är faktiskt mycket tillfredsställande att inneha och använda.

De enda funktioner synliga (bortsett från själva skärmen) på framsidan av telefonen är den framåtriktade kameralinsen under glaset och en oval öppning för hörluren. En liten flerfärgade LED är dold strax under spåret hörsnäckan och det finns en närhet / ljussensorn till vänster om kameran.

Det finns inga mekaniska knappar på framsidan, som alla användarens input är genom Ubuntu touch-gränssnitt. En liten on / off-knapp och en längre volym rocker ligger mot toppen av den högra kanten. När telefonen har startat, kort tryck på on / off antingen öppnar eller släcker Välkommen displayen. En två-sekunders tryck på på / av-knappen kommer antingen leda till avstängning dialog som ska visas (med strömmen, omstart och Avbryt alternativ), eller om den är avstängd, starta startprocessen.

Av strömmen dialog,. Terry Relph-Knight.

Svaret från 5-punkts kapacitiv pekskärm är skarp och korrekt, och “alla fyra kanter” design av användargränssnitt av Ubuntu (för telefoner) gör BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition ett nöje att använda.

Med Ubuntu för telefoner (eller, som så småningom kommer att vara känt när kodbasen är helt konvergerat, Ubuntu) är Canonical söker inte bara att leverera en helt konvergerat operativsystem, men också att ge mobilanvändare med en överlägsen användargränssnitt för smartphones – en som är en övertygande alternativ till Android, iOS och Windows.

Även i sitt nuvarande tillstånd av snabb utveckling, Ubuntu (för telefoner) visar mycket elegant palett design som Canonical har utvecklats för den mobila versionen av sin OS.

Vid första uppstart, Ubuntu (för telefoner) driver en Set-up Wizard, en serie av sex skärmar erbjudande: ett urval av användarspråk och SIM-kortet, säkerhetsinställningar, Wi-Fi-inställningar, plats (GPS) inställningar, och något som kallas “förbättra din upplevelse, som gör det möjligt för sekretessinställningar på vilken information du delar, eller delar inte, för felsökning och användning analys med Canonical. Säkerhetsinställningarna tillåter att telefonen ska ställas in för att låsa upp på en känga (ingen säkerhet), på en 4-siffrig kod eller på en lösenordsfras av siffror och bokstäver.

Ubuntu Användargränssnittet använder sveprörelser från alla fyra kanterna på skärmen. En top-down svepa avslöjar telefonens inställningar och meddelanden. En lång svep från höger kant visar inåt en karusell för att köra program (appar kan stängas här med en känga upp eller ner), medan en kort känga från den högra kanten inåt dra växlar mellan en löpande app och tidigare appen. En känga upp från botten avslöjar kontextrelaterade kontroller och en känga från den vänstra kanten visar inåt den välbekanta Ubuntu startfältet.

Nätverksinställningar nås genom att dra ner från inställningar och statusfältet längst upp på skärmen,. Terry Relph-Knight.

Linje funktioner kanterna för närvarande inte automatiskt rotera med en roterad app, såsom en webbläsare eller ett spel.

Ubuntu (för telefoner) bärraket med webbläsare, galleri, kamera, inställningar, kontakter och nummersändaren appar fästs på det. Ubuntu knappen längst ner öppnar aktiva Scopes display,. Terry Relph-Knight.

Bärraketen är en vertikal stång som visas till vänster på skärmen. Dess funktion liknar bärraketen på skrivbordet, men i stället för att öppna Dash visa hemknappen alltid visar vad du väljer som hem omfattning. Som standard är det Idag Scope. Appikoner kan nålas till eller lossats från den launcher precis som de kan på skrivbordet.

På telefon är launcher “inverterade” med ikonen Home / Ubuntu på botten snarare än på toppen, eftersom det är på det aktuella skrivbordet. Under testning fann man att telefonanvändare föredrog att fästa appar i startfältet ovan, snarare än nedan, ikonen Hem. Som standard och nedifrån och upp Launcher visar Ubuntu hemknappen, dialer, kontakter, Systeminställningar, kamera, evenemang och Browser appar.

Ubuntu (för telefoner) systeminställningar (vänster) och uppringaren (höger) .; Terry Relph-Knight.

Enligt Canonical, Scopes – som beskrivs som “det nya sättet att ytan innehåll till användare” – är en av de funktioner som gör Ubuntu (för telefoner) revolutionär.

Omfattningar är ett sätt att samla, organisera och navigeringsinformation, och det finns två typer: aggregerade och märkesvaror. En aggregerad Scope samlar resurser i samband med ett tema, medan en märkesvaror Scope innehåller material från en enda källa. Till exempel, den allmänna (aggregeras) News Scope innehåller nyheter från många källor, såsom CNN, Yahoo !, BBC News och så vidare. Däremot kommer en “branded” Scope såsom BBC News Scope endast innehålla BBC-sourced nyheter.

Det finns en omfattande ramverk för utvecklare, så att kodning med att utveckla en räckvidd är snabbare och enklare nuvarande mobila applikationsutveckling än. Rätta eller inte, den stödjande ekologi, och tillgängligheten av en stor pool av appar, i allmänhet anses vara mycket viktig för framgången med en smartphone OS. Canonical tillämpningsområde ramverk, med stöd av en ny verktygslåda inom Ubuntu SDK, bör främja snabba tillväxten i innehåll från tredje part för Ubuntu (för telefoner) plattform.

Förfrågningar från sökfältet som visas högst upp på varje Scope ger resultat som är relevanta för den omfattning, både från telefonens lokal lagring och internet (liknar sökningarna från Dash på nuvarande Ubuntu desktop).

BQ Ubuntu Telefonen levereras med sju aggregerade Scopes läses in som standard: Apps, idag, nyheter, i närheten, Min musik, Mina videor och Mina foton. Var och en av dessa samlar eller aggregat widgets och program som relaterar till sina teman eller titlar. Idag omfattning, till exempel, visar vädret, datum och tid, evenemang som planeras för den dagen, dina vanligaste eller viktiga kontakter och så vidare, medan den närbelägna omfattning ger information om lokala anläggningar baserade på den aktuella platsen.

Användaralternativ för Idag Scope,. Terry Relph-Knight.

Du kan anpassa din Ubuntu (för telefoner) erfarenhet genom att stänga av standard belastning för någon av dessa Scopes (utom för appar) genom att trycka på stjärnikonen i namnlisten. Funktioner i varje Scope kan slås på eller av via omfattningen inställningar (kugghjulet hjul i namnlisten), även om en omstart av systemet kan krävas för att göra dessa förändringar effektivt. Du kan bläddra igenom de laddade Scopes med vänster och höger sveper på namnlisten.

Kanoniska platser uppdateringar för Ubuntu (för telefoner) på sina servrar regelbundet och telefonen kan antingen uppdateras genom att välja uppdateringar från Systeminställningar eller inställd på automatisk uppdatering. nedladdningar Auto kan sättas till: “Aldrig”, När Wi-Fi “, eller” På någon dataanslutning. Appuppdateringar ske separat och kräver att användaren vara inloggad på Ubuntu One.

Ubuntu App Store. Den andra bilden är App Store displayen rullas upp. I förekommande fall kan alla visas på telefonen rullas upp för att avslöja ytterligare innehåll,. Terry Relph-Knight.

Canonical driver för närvarande Software Centre för skrivbordet och en App Store för telefoner. Dessa kommer så småningom samman till en, men Canonical säger att ansökningarna i denna butik kommer att klart differentieras som lämpar sig för stationär eller mobil användning (eller båda). Den Ubunutu App Store har mycket att erbjuda just nu, med bara femton program listade.

Ljudkvaliteten är utmärkt, med tydliga dalar och toppar och massor av volym att leka med. BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition telefon utförs felfritt när de testas med en rad öronsnäckor och över-ear hörlurar. 3,5 mm-uttag är en fyrpolig jack kopplad till CTIA standard, så en monoljudingång stöds för en fast handsfree-headset, eller för inspelning.

För samtal är en brusreducerande mikrofon monterad på baksidan av telefonen bakom en liten hål, som är en riktig välsignelse i en bullrig miljö.

De flesta människor bär sina mobiler överallt, så en smartphone kan alltid bekvämt fungera som en stillbilder eller videokamera. Avvägningen, även mot en kompakt digitalkamera, är bildkvalitet. Smartphone kameror skryta ofta hög megasensorupplösning, men detta är vanligtvis i kombination med en liten, låg känslighet, lågupplöst lins.

Du kan ta stillbilder med hjälp av 8-megapixel bakre kamera med Basic, Normal eller Fine kvalitetsinställningarna. Dessa inställningar verkar vara för graden av kompression tillämpas. Alla tre resultat i infångning vid 2448 med 4352 pixlar, vilket är en mjukvaru förbättrad upplösning av 10Mpixels. Den främre kameran upplösning anges som 5Mpixels. Du kan spela in video med den bakre kameran i 1080p, 720p eller 480p, även om videon är för närvarande ganska ryckig. Stillbilder lagras som JPEG och video som MP4-filer.

En gata scen skott med BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition 8-megapixel bakre kamera,. Terry Relph-Knight.

nuvarande anslutning

En zoomas del av gatubilden ger en uppfattning om effekten av slipning och kompression på stillbilder tagna med Aquaris E4.5 Ubuntu Edition bakre kamera,. Terry Relph-Knight.

Just nu, det enda sättet att köpa en BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition telefon är via den begränsade 24-timmars Flash försäljning på BQ webbplats. Ubuntu telefon gick först på Flash försäljning till länder i EU den 11 februari, och inledande efterfrågan var så högt det kraschade leverantörens servrar. Order andelen 12.000 per minut rapporterades och hela tilldelningen säljs i cirka 10 minuter. En andra Flash försäljning den 19 februari var något mindre desperata. I själva verket dessa två första försäljningen var förbeställningar, eftersom telefonerna inte faktiskt levererats fram till slutet av mars (en telefon som vi beställde under den andra försäljningen levererades i Storbritannien den 24 mars).

dubbla SIM

Titta och känna

I användning

Initial uppstart

DÅLIGT ÖL

Launcher

Scopes

Ytterligare 24-timmars försäljning ägde rum den 26 februari och den 12 och 26 mars. Det finns rykten om att BQ småningom kan erbjuda en Ubuntu telefonen som en standardpost. Nätverksanslutning i Storbritannien för närvarande tillhandahålls av Giffgaff fri-SIM, pay-as-you-go service.

uppdateringar

Ubuntu App Store

Audio

kameror

Att köpa en

Slutsats

Vissa kritiker har hånade BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition telefon, säger att det är inget särskilt i form av hårdvara. Det är verkligen ingen Edge superphone, men det är en fullt kapabel smartphone som erbjuder en välbalanserad uppsättning funktioner till ett mycket rimligt pris. För de som söker en Ubuntu telefon med mer processorkraft, Meizu MX4 Ubuntu Edition (en 4G-telefon med en anpassad version av en okta-core MediaTek 6595 CPU / PowerVR G6200 GPU, från ca $ 449 / £ 300) väntas bli tillgängliga ( bland annat i USA) i ett par månader.

Det faktum att BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition är den första telefonen som kör Ubuntu (för telefoner) är vad som skiljer det, och det är klart att operativsystemet har gjort en lovande start. Som sagt, det är ännu inte redo för prime time. Ubuntu entusiaster kommer att få en kick av att se Canonical löften börjar bli en realitet, men neutrala smartphone-användare kommer sannolikt att bli irriterade av underligheter och buggar i denna nya plattform för smartphones. Men fortsätter utvecklingen i snabb takt, och snabb förbättring – levereras via frekventa uppdateringar – är att vänta.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator