Cisco söker för datacenter vad Apple skapat med iPhone – en ny marknad som stoppar galenskap

Apple med iPhone förändrat spelet i mobila enheter genom att dra ihop tidigare åtskilda delar av arkitektur, bekvämlighet och teknologi. Programvara och tjänster var nycklarna till nya nivåer av integration, bättre gränssnitt och en omfattande användarupplevelse.

Resultatet har lett till en tektonisk marknadsskifte som kombinerar fantastisk kundacceptans, helt nya typer av användare produktivitet, en blomstrande tredjepartsutvecklare gemenskap – och mobila och PC gränser marknaden som snabbt suddas ut. Göra förväg arbetet att dra ihop delar av en helhetslösning – så att användarna eller kanal spelare eller konsulter inte – har fungerat bra för Apple. Det var fet, riskabelt, och det fungerade.

Bärare kan aldrig dra av iPhone integrationsvärdet för användarna. Faktum är att vägen bärare gå till marknaden förbjuder praktiskt det. Det tog en outsider och ny aktör på fältet för att ändra spelet, för att ta bort komplexiteten och kostnaden för integration – och passera längs både besparingar och förföriska språng funktionalitet till köparna.

Med dagens tillkännagivande av Cisco Unified Computing System – tillsammans med en djup samarbete med VMware på mjukvara och förvaltning – Cisco Systems försöker en liknande lösning-nivåvärde spel som Apple med iPhone. Lösningen kan vara vid den andra änden av den IT-spektrum – men den potentiella språng i värde, och därför de störningar, kan vara så effektfulla.

Lagring, NetApp lanserar mid-tier system för uppgifts sjöar, samarbetar med Zaloni, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinera, lagring, Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip

Vi ser en helt ny förpackning av den moderna datacenter på ett sätt som kan mycket väl förändra marknaden. Det är djärvt, och det är riskabelt. Cisco – som en aktör på hela datacentret lösning fält, men med en fast kommando av vissa nyckelelement (såsom nätverk) – kanske kan göra vad de etablerade datacenter leverantörer – tillsammans med ekologi stöd arméer — har inte. One-stop shopping för datacenter är bara varit ett mål, aldrig fullt ut. Faktum är att många företag vill antagligen inte någon leverantör att ha en sådan kontroll, särskilt när standarderna är en bristvara. Men de behöver lägre kostnader och lägre komplexitet.

Cisco, därför använder den senaste programvaran och standarder (till viss del åtminstone) för att integrera de viktigaste delarna av “beräkna, nätverk, tillgång till lagring och virtualisering i ett sammanhängande system”, enligt Cisco. De går att hävda detta leder till “IT som en tjänst” när det kombineras med VMwares kommande vSphere generation datacenter virtualisering och hanteringsprodukter. Jag skulle vilja se mer öppna val källkod i mixen också. Kanske marknaden kommer att kräva detta?

Konceptet är fortfarande tilltalande, men. I stället för att ha en systemintegratör eller uppdragsgivare, eller större leverantör, eller din egen IT-avdelning (eller alla av ovanstående) lappa dessa komplexa datacenter element tillsammans – vid höga initiala och löpande monstruösa kostnad oändliga – “integration är datacenter “(till skillnad från nätverket är datorn) har en fin klang.

Cisco föreslår att nästa generations datacenter, då är faktiskt en apparat – eller en serie av liknande apparater. Drop in, slå på, ratta in och köra dina program och tjänster snabbare, bättre, billigare. Fungerar om det fungerar. Detta kan vara för mycket för de flesta erfarna IT-proffs till magen, men det är värt ett försök, antar jag.

Och detta kommer naturligtvis i hög grad tilltala under en längre period av ekonomisk stress och osäkerhet. Säg hej till 2010. Och tillvägagångssättet kan vara tilltalande för företag, bärare, webbhotell, och en mängd av det som löst kallas molnleverantörer. I själva verket närmar sig vanligare datacentret arkitektur över alla dessa spelare, desto mer sannolikt för högre ordningens effektivitet och processnivå integrationer. Förena, dela, nivåindelning, kostnadsdelning – allt detta blir mer möjligt för ökad produktivitet i samhället deltagare.

Molnet av moln behöver en gemensam arkitektur för att nå den potential. Kom ihåg Metcalfe lag om nätverkets värde baserat på antalet deltagare på det? Jo, ersätta “nod” och deltagare med “datacenter” och lagen och nätverket vinst helt nya nivåer av värde om interoperabilitet är bred och djup.

Gör inga misstag, är nästa generations datacenter verksamhet en mycket stor, flera tiotals-of-miljarder dollar marknaden, och konkurrensen är global, väl positionerat, kassa säkra och hårda. Sälja dessa datacenter apparater och “IT som en tjänst” i individuella konton kommer att bli en stor utmaning, särskilt om de uppfattas som enbart ersättare. Cisco lösning måste fungera väl inne, tillsammans och inkluderande den andra saker, och integratörer har djupa klor i själva konton Cisco måste ange.

UPPDATERING: Och spin Meisters verkar komma överens. Här är en Cisco förtydligande på meddelanden.

Vi måste se Cisco Unified Computing System fungerar som ett datacenter datacenter först. Det överklagande, då måste vara häpnadsväckande att ersätta de spralliga etablerade, vilka alla också förstår vikten av virtualiserings och billig hårdvara.

IBM, HP, Oracle, EMC, Microsoft, Sun, och den globala systemintegratörer – alla kommer att se någon marknad spel förändras av Cisco som störande i kanske på fel sätt. Men företaget IT-marknaden är mogen för större bättre sätt att göra saker, precis som köpare av iPhone har varit under de senaste två åren. [Upplysningar: HP är en sponsor av BriefingsDirect podcasts.]

UPPDATERING: HP har ett svar.

Åtminstone kommer Ciscos salva påskynda förändringar som redan pågår i nästa generations datacenter marknaden mot högeffektiva på lokala moln, kompletta och integrerade applikationer supportlösningar, en djup antas virtualisering – och förmodligen mycket mindre totalkostnad, fastigheter användning, och efterfrågan på energi som följd. Flytten av Cisco kan också sporra famn öppen källkod, tillsammans med standarder, normer och standarder. Det är svårt att se ekonomi som arbetar utan dem.

Redan meddelade Red Hat och Cisco ett globalt OEM partnerskap. Cisco kommer att sälja och stödja Red Hat Enterprise Linux som en del av sin Unified Computing System, och kommer också att stödja den nyligen meddelade Red Hat Enterprise Virtua portfölj när det fartyg.

Tillsammans kommer Red Hat och Cisco erbjuda kunderna nästa generations datorer bortom RISC, bortom UNIX, bortom gårdagens äldre lösningar för både virtualiserade och icke-virtualiserade system “, säger uttalandet.

Cisco och VMware är ledande inom sina områden, för säker, men de kommer att behöva en gemenskap av globala partners som Red Hat att klara detta. Vad sägs om den större öppen källkod universum? Till skillnad från Apple, är det mycket svårare att skapa ett datacenter stöd ekologi än en App Store. Så riskerna här är ganska stor. Fienden av min fiende är min vän effekt kan väl sparka … eller inte.

Eller ännu mer weirdness kan bli följden. Vad händer om Microsoft ville i i stort sätt, med tanke på där det måste gå? Vad händer om Windows blev standard virtualiserad behållaren i Ciscos skinande nya datacenter apparaten? Avbrott kan vara, ja, störande.

Cisco har sökt ett sätt för många år nu att utvidga sina nätverk framgångar i nya företag. Det har köpt, det är byggt, och det är ett samarbete – men inte med stor framgång i det förflutna. Kan detta vara den stora? Den som fungerar? Är detta den nya $ 20 miljarder företag som Cisco så desperat behöver?

NetApp lanserar mid-tier system för uppgifts sjöar, samarbetar med Zaloni

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip