Dell Inspiron 8000 1000UT Review

Drygt ett år efter skrivbordet Pentium III nådde 1 GHz, har sitt mobila motsvarighet nått samma milstolpe. Behöver verkligen behöver en gigahertz anteckningsbok? Det är diskutabelt, men vad som är säkert är att grafikprocessorn i Dells nya 1GHz Inspiron 8000 1000UT, nVidia GeForce2 Go, ger slutligen respektabel 3D-prestanda till den bärbara datorn. Inbyggd 802.11b trådlöst nätverk var också ett välkommet inslag i vår granskning enhet.

Externt det 1000UT ser identisk med andra modeller i Inspiron 8000-serien, men det finns betydande skillnader inuti. Till att börja med finns det Intels nya 1GHz Mobile Pentium III Speed ​​processor, som klockar ner till 700MHz i batteridrift. Sedan finns det massiva 15in. TFT-skärm, som har en upplösning på 1600 med 1200 pixlar jämfört med 1400 med 1050 pixlar i föregående 15in. Inspiron 8000 modeller.

Men det viktigaste tillskottet är NVIDIAs nya GeForce2 Go grafikprocessor, en 4X AGP chip som är stöds av 32 MB DDR SDRAM. I våra tester, den GeForce2 Go levererade tre gånger 3D grafikprestanda för ATI Mobility M4 chip som används i tidigare Inspiron 8000 modeller. Detta är desktop-nivå 3D-prestanda, vilket ger 1000UT en stark anspråk på att vara en sann “stationär dator” notebook.

Den andra höjdpunkten i vår prov var dess inbyggda 802.11b trådlöst nätverk, som ligger på en mini-PCI-kort med inbyggd antenn. Denna Dell Truemobile 1150 enhet arbetade bokstavligen “direkt ur lådan” – när den först slås på, Inspiron 8000 1000UT erkänt automatiskt en närliggande 802.11b åtkomstpunkt (från en annan tillverkare) och gav omedelbar tillgång till webben. Mest imponerande.

För lagring har Inspiron 8000 1000UT en 32GB Ultra-ATA / 66 hårddisk, en 8-växlad DVD-ROM-enhet i en fast vik på vänster sida, och en diskettenhet i en frontmonterad modulfacket. Det senare kan acceptera en rad andra moduler, inklusive CD-ROM, CD-RW, Zip 100, en andra hårddisk eller ett extra batteri. Huvudbatteriet är en 3,800mAh Li-ion enhet som levererade en något av en besvikelse 2 timmar och 16 minuter i våra tester. Som sagt, du är osannolikt att ta skrymmande 3,6 kg anteckningsbok på dina resor för ofta.

Det finns I / O-portar a-gott – seriell, parallell, VGA, PS / 2, IR, två USB, ljud (mikrofon in, line-in, högtalare ut), S-Video och IEEE 1394. RJ-11 och RJ-45-uttag finns för en intern mini-PCI-modem / NIC combo kort, om du vill ange detta i stället för 802.11b alternativet. Om mini-PCI-kortplatsen är upptagen, som i vår modell, den dubbla staplade typ II / typ III PC-kortplatser måste rymma modem och nätverksanslutning.

Den 66-tangenters tangentbord och Dualpoint-pekdonet både gör sitt jobb bra, medan kvartetten av Access knappar mellan skärmen och tangentbordet ger snabb åtkomst till program och webbplatser. Dessa knappar fördubblas också som kontroller för DVD eller CD-spelare. DVD-uppspelning hjälps inte bara av de kraftfulla CPU och grafik delsystem, men även av ESS Maestro 3-drivna ljud delsystem som matar till en anständig par inbyggda Harmon Kardon Odyssey II högtalare.

Även om 1000UT komponentriktmärken är exemplarisk och dess 3D-prestanda utmärkt, det inte leverera en signifikant prestanda poäng till 850MHz modellen i Inspiron intervallet. Den huvudsakliga skillnaden mellan dessa anteckningsböcker, bortsett från processorns hastighet, är skärmens upplösning, vilket är 1600 av 1200 i 1GHz modell och 1400 med 1050 i 850MHz enheten.

Levereras med Windows 2000 Professional och en mjukvarupaket, inklusive Microsoft Works Suite 2000, är ​​Inspiron 8000 1000UT en mycket välspecificerad stationär dator notebook. Av de två nya processorerna Det visar, är den mest imponerande GeForce2 Go – så det är synd att det inte kommer att finnas i fraktsystem fram till mitten av april.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator