Apple Watch: Detta är vad som händer när tech och mode kollidera

Om politik är showbusiness för fula människor, då tech är snabbt på att bli modeindustrin för människor som får klädd i mörker.

Apple Watch: En slav av iPhone, Apple Watch tar den digitala Crown, Apple Watch: En titt på de träffar och missar, Apple Watch: Tre hinder att övervinna, Apples iPhone 6, Apple Watch utrullnings: Vinnare och förlorare, så Apples klocka som visade sig vara en tjock, ful, dyra yawner

Detta är tydligast uttryck i Apple Watch – en anordning född av tekniken världen men en som måste frodas i ännu mer brutala modevärlden.

Apple förstår den utmaningen – det är därför det var så många moderedaktörer vid lanseringen av den, iPhone 6 och, Apple Watch, denna vecka. Men det är en annan typ av utmaning för en Apple har mött tidigare lanseringar.

iPhone, Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, hårdvara, Raspberry Pi träffar tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt, iPhone, A10 Fusion: Silicon driver Apples nya iPhone 7 och iPhone 7 Plus

Med iPod, iPad och iPhone, var Apple arbetar med produkter som fortfarande var i förändring, tanken på vad en stor tablett eller en perfekt smartphone hade inte varit helt definierade. Det innebar Apple kan sätta regler (kanske en av anledningarna till alla tabletter och smartphones ser likadana ut – en konceptet framgångsrikt definierade det är mycket svårt att avvika).

Men Apple kan inte göra det med klockor. Vi vet redan vad en önskvärd klocka ska se ut och vad den ska och inte ska göra. Och just nu smartwatches definitivt inte klockor, och inte beter sig som klockor: de måste paras ihop med en smartphone, de behöver laddas varje dag, de kräver vår uppmärksamhet.

Jag tror att kognitiv dissonans är en förklaring till varför smartwatches inte har tagit fart (som en sidoreplik, fitness band beslutsfattare faktiskt ha det lättare för den anledningen – de skapar en ny kategori av bärbara enhet så vi är mentalt mer förlåtande av det ).

William Gibson beskrev en gång mekaniska klockor som “så briljant onödig” och bland de “allra finaste fossil av pre-digitala tidsåldern”. I de mellanliggande 15 digitala år som har blivit sann för alla klockor – de har varit briljant onödigt eftersom vi började bära runt telefoner med klockor på dem.

Som ett resultat av armbandsur, har blivit en säregen föremål – vi har tömt det av nytta och fyllde upp den igen med mening. För dem av oss som fortfarande bär dem, klockor är nu föremål för identitet snarare än funktionalitet – de berätta för oss (och dem omkring oss) om vår status och våra önskningar, de är inte längre behövs, men – i sin egen lilla sätt – de hjälper oss att definiera oss själva.

Det finns också att spänningen mellan en värld av snabbt ersatt konsument prylar och hantverks av klocktillverkning. Kommer någon någonsin att presenteras med ett guld Apple Watch för lång? Kommer vi att överväga våra farfäder “smartwatches (batteri länge döda, operativsystem föråldrad) som familjeklenoder?

Denna förändring i betydelse är svår att vända. Vad Smartwatch försöker göra är att ta tillbaka till sitt ursprung för att vara användbar klockan, men utan att göra sig av med den nya roll.

När Gibson talade om tjusningen av mekaniska klockor han beskrev dem så här: “Var och en är en miniatyrvärld i sig själv, en liten fungerande mekanism, en congeries av minut och mystiska rörliga delar rörliga delar och därför är dessa klockor är i ett.! känsla, levande. de har hjärtslag. de verkar svara, Tamagotchi-liknande, för att “kärlek” i form, vanligen av de dyra ministrations av specialiserade tekniker. ”

För mig låter lite som Smartwatch idag. I själva verket har Apple Watch bokstavligen ett hjärtslag – att dess användare – som kan överföras till andra Apple-klockor. Men kanske den stora skillnaden är att medan klockor har sin egen identitet, är smartwatches försöker mäta dig, att kvantifiera dig.

Om något företag har en chans att göra en Smartwatch som är användbar och meningsfull och personlig, det är Apple. Jonny Ive Apple Se video pratar en hel del om hur personliga Apple Watch är, så Apple förstår klart detta problem är av en annan storleksordning – det slutar med honom säga, ganska blygsamt för ett företag så genomsyrad av överdrift: “Jag tror vi befinner oss nu i ett övertygande början faktiskt utforma teknik för att bäras, att vara verkligt personlig. ”

Det är möjligt att smartwatches kommer att vara de sista prylar som uppenbarligen är datorenheter. Vi närmar den punkt vid vilken den teknik är tillräckligt liten (även nu en Smartwatch är ungefär lika kraftfull som en första generationens smartphone) och att det finns tillräckligt med datorkraft inbäddad i tyget (kanske till och med bokstavligen, i våra kläder) av omvärlden, att vi kommer att vara omgiven av det – och vi kommer inte att märka det alls.

Hur säkert torka din iPhone för återförsäljning

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Raspberry Pi slår tio miljoner försäljning, firar med “premium” bunt

A10 Fusion: Kisel driver Apples nya iPhone 7 och iPhone 7 Plus

Apple Watch