Azure RemoteApp beta förhandsvisning: Cloud-värd skrivbordsprogram för flera plattformar Review

webbplatsen hade några hands-on tid med Azure RemoteApp hos en ny Azure pressevent i Redmond, sätter upp en server bild och publicera ett urval av Office program.

Microsoft har aldrig gjort det lätt att erbjuda desktop-as-a-service. Enbart de licenskrav är komplexa och svåra att förstå, och sedan finns det processen att inrätta och distribuera fjärrskrivbordsservrar som kör en datorupplevelse på Windows Server. Lösningen Microsofts föredraget har sina Windows Server-baserad session virtualiseringsteknik, som levererar program snarare än stationära datorer. Men det är också inte lätt att köra i molnet. Allt som är på väg att förändras i och med lanseringen av Azure RemoteApp, en uppsättning verktyg för att hantera och distribuera sessionsvirtualiseringsservrar på Azure infrastruktur-as-a-service (IaaS) plattform.

Azure RemoteApp förenklar processen att publicera och dela program, vilket eliminerar behovet av komplexa infrastruktur eller ännu mer komplicerad konfigurationsprogram. Allt som krävs är en lämplig server bild, förladdad med de program du vill dela. Du lägger sedan bilden till en Azure RemoteApp exempel och ange de användare som kommer att få tillgång till sina program. Användarna behöver bara en uppdaterad version av Microsofts Remote Desktop verktyg och antingen en Azure Active Directory eller en Microsoft-konto. Appar levereras med hjälp av Microsofts RDP och RemoteFX protokoll.

Tjänsten som startar denna vecka är en fri beta, med betydande begränsningar. Det finns bara en server bild tillgänglig (en R2 Windows Server 2012 bilder med Microsoft Office), så att du inte kommer att kunna lägga till dina egna bilder till insamling och kan inte använda Azure som värd äldre Windows-operativsystem. Du kommer att kunna lägga till egna program till bild strax efter lanseringen, men. Användarna kommer att få 50 GB lagringsutrymme för data, men du kan bara ha 20 användare per hyresgäst.

Microsoft har sagt att det är att lansera en tidig beta för att få så mycket feedback som möjligt, så att RemoteApp laget kan se hur användarna arbetar med service och vad de vill ha från den. Denna feedback ger dem möjlighet att iterera snabbt.

Vi hade några hands-on tid med Azure RemoteApp hos en ny Azure pressevent i Redmond, sätter upp en server bild och publicera ett urval av Office program.

Du behöver en Azure abonnemang för att komma igång med RemoteApp beta, som är gratis för ett begränsat antal försöks användare. När en server har satts in och konfigurerats kommer användare loggar in via Azure AD, och sedan presenteras med en nedladdningslänk för fjärrskrivbordsklienten. När det är hämtat de kan se de publicerade appar och lansera dem på skrivbordet eller mobila enheter. Publicerade appar är synliga genom kunden, eller om du använder en Windows 8 maskin i Windows startskärmen.

Att sätta upp en RemoteApp instans är okomplicerad. Logga in på Azure Portal och välj RemoteApp. Du kommer att presenteras med en lista över dina befintliga servrar, och ges möjlighet att skapa nya. Om du skapar en ny server, kan du välja att skapa en fristående server eller en med en VPN-anslutning tillbaka till datacenter.

Nästa du behöver för att ge din server ett namn, välja lämplig bild från en Azure Gallery (ursprungligen du kommer att använda Windows Server 2012 R2 med Office 2013 Professional Plus), och det område där du vill att servern ska vara värd. Det är en bra idé att hålla servrar så nära som möjligt för användarna, så att du kan ställa in flera servrar i flera olika regioner. När du har gjort alla dina val, kommer Azure upprätta och distribuera din server. Detta bör inte ta alltför lång tid – vi var redo att gå in under tio minuter.

Microsofts Azure moln laget rör sig mot sudda ut IaaS / PaaS linjer, Microsoft att döpa “Windows Azure” som “Microsoft Azure, Microsoft levererar förhandsvisning av nya Azure molntjänst för sakernas Internet, Azure AD Cloud App Discovery, först ta: Shining ett ljus på skugga IT

När servern är klar kommer du att kunna konfigurera tillgängliga appar, och ställa in användare. Lägga till nya användare är lika enkelt som att skriva in sin e-postadress, som måste vara associerad med en Azure Active Directory eller en Microsoft-konto. Du kan sedan välja vilka program som kommer att levereras till användaren från en lista över tillgängliga program på din bild.

Användarna kan nu logga in på webbplatsen. Vi använde en Windows 8,1 stationär dator, logga in via Azure Remote App användarportal. Detta hämtat en click-to-run-klienten, även om du har möjlighet att ladda ner en lämplig klient för andra plattformar, inklusive Android, iOS och OS X. När du har hämtat och installerat en klient, logga in med rätt konto. Du kommer att visas en inbjudan från serveradministratören och när detta godkänns, en lista över tillgängliga program. Du kan få tillgång till program från mer än en inbjudan.

Slutanvändarupplevelsen är precis som att använda en lokal app. Det finns vissa latens, så var noga med att publicera dina servrar i en Azure zon nära användarna. Som vi använde en pre-beta intern omfördelning kunde vi inte testa hur skalbar tjänsten är, men Microsoft representanter förklarade att det utnyttjade den befintliga Azure IaaS infrastruktur och tjänster.

Vi hade bara tillgång till Windows 8 testa klienter, men Microsoft visade en uppdaterad version av sin iOS Remote Desktop-klienten. RemoteApps nås från en rullgardinsmenyn längst upp i iOS-appen skärm, så att du snabbt växla program. Det finns inget behov av en fullständig Windows-skrivbordet här: vad du får är den vanliga Windows appfönstret skalas lämpligt för din enhet. Azure RemoteApp kommer att kräva nya versioner av iOS och Android Remote Desktop klienter, och en Windows Phone 8.1 klient kommer att finnas tillgänglig senare i sommar. Prissättning och fullständiga specifikationer för den slutliga tjänsten har ännu inte meddelats.

Vårt testsystem var en ren-moln driftsättning, men Microsoft ger IT-avdelningar möjlighet att använda en hybriddistributionsmodell, där publicerade appar få tillgång till tjänster och data som körs i en lokal datacenter över en VPN-anslutning till Azure. Du kommer att kunna använda detta för att leverera line-of-business och anpassade appar som RemoteApps, samt att hålla nyckeldata i dina servrar – en strategi som gör att du kan stanna i överensstämmelse med reglerna.

Azure RemoteApp är en intressant metod för att tillhandahålla desktop-as-a-service. I stället för att leverera en komplett datorupplevelse, bara levererar det de appar du behöver, hålla data i Azure molnet. Du kan växla från maskin till maskin utan att förlora dina data, och även från operativsystem till operativsystem. Microsoft är klart medveten om att användarna kommer att vilja använda enheterna de äger, och levererar en tjänst som låter IT-avdelningar dra nytta av det, men ändå behålla data och applikationer i en hanterad molnmiljö.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator

Hands-on med Azure RemoteApp

Plattformar och distributionsalternativ

Microsoft Azure