Cabir masken koden wriggles på webben

Sophos sade på onsdagen att en 32-årig brasilianska programmerare har publicerat källkoden för Cabir-H och Cabir-I-virus på nätet och sa att det skulle kunna användas av virusmakare att skapa sina egna varianter.

Apple, Twitter reaktion på Apples lansering, smartphones, Händerna på med iPhone 7, ny Apple Watch och AirPods, rörlighet, Sista minuten iPhone 7 rykten pekar på vattentäthet, fem färger, säkerhet, Android lockscreen bypass: Google fläckar skavank på Nexus 5X telefoner

Detta följer rapporter på tisdagen att ett antal varianter av Cabir masken har upptäckts och att dessa utlöpare har utvecklats bortom deras jämförelsevis godartade föregångare. Masken påverkar telefoner med operativsystemet Symbian som använder trådlös Bluetooth-teknik.

Publishing virus källkod på webben är farligt eftersom det uppmuntrar andra att skapa skadlig kod, “Graham Cluley, senior teknikkonsult på Sophos, sade i ett uttalande.

Den brasilianska programmerare påstår sig ha skrivit maskar från början eftersom så många människor hade kontaktat honom frågar om han hade källkoden för den ursprungliga Cabir masken, enligt Sophos.

Cluley sade människor bör vara försiktig med att installera program på sin mobiltelefon, eftersom fler virus kan skrivas, nu koden är fritt tillgänglig.

Även virus för mobiltelefoner har hittills varit att skapa mer hype än förödelse, är det möjligt att mer skadliga människor nu kommer att undersöka sätt att infektera mobiltelefoner. Alla användare bör vara mycket försiktig med vilka program de tillåter att installera och köra på sin mobila enhet.

Symbian-telefon användare kan skydda sig genom att stänga av telefonens “upptäckbart” läge, säger Sophos. Det sade den har ännu inte fått någon rapport från en medlem av allmänheten med en mobiltelefon smittats av ett virus.

Skadlig programvara påverkar endast Symbian OS-baserade telefoner som kör Nokias Series 60 användargränssnitt, enligt Symbian.

Ingrid Marson på webbplatsen Storbritannien rapporterade från London.

Twitter reaktion på Apple Launch

Händerna på med iPhone 7, ny Apple Watch, och AirPods

Sista minuten iPhone 7 rykten pekar på vattentäthet, fem färger

Android lockscreen bypass: Google lappar skavank på Nexus 5X telefoner