Ring inte oss Silicon Alperna “: Hur Schweiz kämpade en sund ekonomi för att öka sin egen start scen

Bara inte kalla det “Silicon Alperna. Numera är alla letar efter nästa Silicon Någonstans, och Schweiz, liksom många andra länder, har funnit sin start scen smeknamnet i enlighet därmed.

Men det skulle vara vilseledande att tro att bland sina berg, är en nation av ingenjörer och programmerare som försöker efterlikna Bay Area scenen. I själva verket, medan den växer, mångfacetterad, och full av briljanta idéer, är start ekosystem i Schweiz så långt från dalen är som varje europeisk nation kan vara.

Om i Kalifornien rampljuset (och fonder) är i huvudsak inriktad på företag som utvecklar IKT och B2C produkter i Schweiz, det är fler medicintekniska och biovetenskap att investerare söker mot. Och medan i dalen finns det ingen brist på riskkapitalister är villiga att punga ut tiotals miljoner dollar i finansieringsrundor, i Schweiz, där de belopp investeras är betydligt lägre, med undantag för några lyckliga undantag.

Italiens start samhälle växer. Är nya statliga åtgärder för att hjälpa till att främja tillväxt, eller unga företag lyckas trots dem?

Ändå finns det ingen förneka att det finns en hel del som pågår med unga företag i landet och nationen är redan en reservoar av talang – framgår av dess första plats i Global Innovation Index för fyra år i rad.

“Två federala yrkes, Yrkeshögskolan i Lausanne (EPFL) och det schweiziska federala tekniska institutet (ETH) i Zürich, producera mycket hög kvalitet spinoff företag som sedan finansieras av alla typer av källor till riskkapital och företagsänglar,” David Sidler av Verve Capital Partners online start investering plattform Investiere berättade webbplatsen.

Enligt den schweiziska Venture Capital Report 2014, sammanställd av nyhetsportalen Startupticker.ch i samarbete med schweiziska Private Equity och finans Association, medicintekniska startups genererade CHF 150 (€ 143), medan ICT-företagen stod för CHF 86 (€ 82), ned från CHF 91.5m (€ 87) 2013. Detta kommer från en totalt CHF 457 (€ 437) investerat över 92 omgångar av finansiering under 2014 (en siffra som ökade med 10 procent på årsbasis)

Detta är naturligtvis inte betyder ICT-företag är frånvarande från finansiering: den femte största affären var för online-start GetYourGuide, en av Schweiz lokala nätet hjältar. Schemaläggning tjänst Doodle och HouseTrip, ett fritidshus marknadsplats, fick också finansierat förra året. Men GetYourGuide, vilket höjde CHF 23m förra året, verkar från Berlin, även om det fortfarande är med huvudkontor i Zürich. Samma sak gäller för Doodle, som har kontor i Tyskland, medan HouseTrip har flyttat till Storbritannien.

IPv6: Schweiz är nu världens största adopter, franska tycoon telekom köper schweiziska Orange för CHF 2,8 miljarder, Equinix öppnar grönt datacenter i Schweiz

Även högteknologiska företag tenderar att stanna i Schweiz, nära universitet och läkemedelsindustrin, “ICT-företag, när det blir i tillväxtfas, tenderar att gå utomlands, av den enkla anledningen att lönerna är extremt höga i Schweiz. Om du har en finansieringsrunda på två miljoner och du vill växa, med att två miljoner kan du hyra en hel del fler människor med samma talang någon annanstans än Schweiz “Sidler säger. Så kan det mycket samma livsstil som gör Schweiz så avundsvärt från utsidan också utgöra ett hinder för företag som vill behålla verksamhet i sitt hemland.

Som ett land med massor har en annan potentiell nackdel: med ingen brist på välbetalda företags jobb nära till hands, efter “Stay Hungry, stanna dumt” råd kan vara lite hårdare i Schweiz än någon annanstans. “I Schweiz med den ekonomiska marknaden, är det fortfarande mycket möjligt att hitta ett bra jobb, och en välbetalda en” Niels Rot, programansvarig för Impact Hub Zurich, ett tidigt stadium inkubator för sociala entreprenörer, berättade webbplats. “Om du vill bli en entreprenör, behöver du inte göra det bara för att tjäna lite pengar, du verkligen behöver tro på det.

Kanske är det därför den hastighet med vilken nya företag skapas i Schweiz är betydligt lägre i landet än i övriga Europa (3,6 procent av företagen i landet nykomlingar jämfört med 9,9 procent för resten av kontinenten). Det såg bara en ökning av 2008 och 2009, de värsta åren av den ekonomiska krisen. Å andra sidan, är den hastighet med vilken företag stänger lika låg.

“Här i Schweiz har du mycket färre startups jämfört med USA, men kanske mer engagerade och seriösa startups. Folk rör sig inte var sjätte månad från ett projekt till ett annat”, säger Sebastien Flury, som driver Startupolic, en blogg på swiss start-up scenen.

3D Printing, 3D-utskrifter händerna på:? Att arbeta med trä, Banking, CommBank partner med Barclays för mobila betalningar, fintech innovation, innovation, Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

För dem som väljer att begå, starta ett företag är mycket lättare än i nästan alla andra europeiska länder, tack vare ett nätverk av affärsänglar, initiativ och organisationer som stödjer entreprenöriella idéer och talanger.

Program som Innovate4climate, eller Venture Kick Initiative hjälper företag ta de första stegen. Lika viktigt är Vigier Foundation Entreprenörskap Priset på De, som utmärkelser så mycket som CHF 100.000 till den mest innovativa och framtids ser affärsidé. Staten ger också en hel del stöd: kommissionen för teknologi och innovationer (CTI) i Schweiz anordnar kurser för entreprenörer och coaching.

Det finns en stor pool av talang för att dra också, tack vare unik blandning av kultur och språk i landet. “Om du går ner på gatan i vissa områden i Zürich eller i Genève eller i Lausanne, hörs en hel del engelska och du hör en hel del franska. Det finns en hel del expats här. Den schweiziska samhället är mycket, mycket internationell, och det är något som gör definiera landet, särskilt start ekosystem “Sidler säger. Google, bland annat uppmärksammade, och etablerade sin största kontor utanför USA i Zürich.

Så det finns inget bättre ställe att vara en ung startupper än Schweiz, verkar det.

Problemen börjar när företagare försöker gå bortom finansiering tidigt stadium och samla högre belopp, från $ 150.000 till $ 400.000, den så kallade “dödens dal”. Senare omgångarna, ungefär mellan CHF 2m och CHF 10m, är traditionellt svårt att slutföra i Schweiz också, enligt den schweiziska Venture Capital rapport.

Det är en vinnaren tar allt situation, med få företag monopolise alla resurser. De fem finansieringsrundor för schweiziska nystartade företag under 2014 stod för knappt hälften av de totala investeringarna under året och de 20 största riskkapital rundor står för 86 procent av hela potten. De återstående startups är kvar med bara smulor.

Detsamma gäller dock för nästan någon annanstans i Europa (utom kanske Berlin och London), så det är absolut ingen anledning att tro mindre av blommande schweiziska startplatsen. Det kan vara någon Valley, men det är fortfarande (som Shakespeare uttryckte det) “lika sällsynt / Som alla hon motsägs med falsk jämföra”.

Läs mer från Schweiz

3D-utskrifter händer på: Att arbeta med trä

? CommBank samarbetar med Barclays för mobila betalningar, innovation fintech

Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?