Äpple G4 iBook serie Review

Öppna locket, och du börjar lägga märke till uppenbara förbättringar jämfört med tidigare modell. Tangentbordet känns mer solid grund av en omgjorda interna gjutna magnesium metallram under. Nycklarna inte lossna så lätt som de gjorde på tidigare modeller, och tangentbordet färgen matchar nu matt vita handledsstödet och bildskärmsramen.

IBook G4 antar några av Powerbooks “designdetaljer. Till exempel, spärren som håller locket stängt dras in när locket är öppet, och batteriet har en inbyggd strömindikator-nivå. Vi gillar den nya matad optisk enhet, vilket eliminerar en lätt skadad CD-facket, och 12,1 tum, producerar 1024×768 display skarpa bilder och klara färger. Skärmen är en liten liten för att titta på film, men med tillägg av en AU $ 35 TV-adapterkabel som är ansluten till VGA-porten, fungerar iBook som en DVD-spelare för din TV.

Apple har korrigerat ett problem som orsakade vissa iBook misslyckas efter några månaders drift. Den enhet som vi hade visade inga tecken på en defekt på logikkortet. Apples iBook logikkortet reparationsprogram betalar för moderkort ersättare, även för enheter med utgångna warrantees, och återbetalning ägare som tidigare hade betalat för att åtgärda problemet.

Apple iBook G4 är den sista Mac att överge G3-processor till förmån för snabbare G4. Uppgraderingen innehåller också en ny 133 MHz systembuss. Som Apples instegs anteckningsbok, har 12-tums iBook G4 en 800 MHz processor, 14-tums höjer insatsen till 1GHz. En av de största förbättringarna jämfört med föregående iBook är betydligt snabbare grafikkort. Ett ATI Mobility Radeon 9200 grafikkort med 32 MB video-RAM, Vi fann att detta görs för smidig 3D-spel, såsom Quake III och den medföljande Tony Hawks Pro åkare och Deimos Rising. Dessutom ingår i grundpris är en 30 GB hårddisk och 256 MB RAM. Tyvärr håller högsta 640MB fortfarande för iBook. Detta kommer inte att vara tillräckligt för professionella multimedia authoring eller allvarlig användning av Microsofts Virtual PC.

Apple gjorde bra val för anslutning. Det finns ingen PC Card-kortplats, men du kan lägga till kringutrustning via två USB 2.0-portar och en 400 Mbps FireWire-port. En VGA-port kan du ansluta en extern bildskärm. Nätverk är täckt med ett inbyggt modem, en 10 / 100Mbps Ethernet-port, och en AirPort Extreme (802.11g) trådlöst nätverk öppningen som finns under tangentbordet. Kortet är en rimlig AU $ 199 alternativ eller du kan installera din egen. Inbyggd trådlös Bluetooth är tillgänglig för en extra AU $ 99. Vi använde en USB Bluetooth-modul från D-Link med iBook, som arbetat med Apples Wireless Mouse och trådlöst tangentbord utan att kräva någon extra programvara.

Annan förinstallerad programvara inkluderar Appleworks, en demoversion av Microsoft Office, Quicken, World Book 2003, och Apples iLife ’04 multimedia svit.

Tack vare sina över-the-board förbättringar jämfört med iBook G3 – från RAM hastighet till processorhastigheten till grafikkort hastighet, för att inte tala om en mer kapabel version av OS – 800MHz iBook G4 enkelt ifrån den äldre 12-tums iBook , 900 MHz G3, i alla våra prestandatester. Även om iBook inte kunde matcha PowerBook 12-tums 1,25 GHz G4 i prestanda, gör sin starka visar det ett prisvärt alternativ till dyrare PowerBook.

Denna webbplats Labs använder tre olika applikationer (iMovie 2.0, iTunes och Quake III) för att testa Apples bärbara prestanda. Med iMovie, vi konvertera en stor filmfil till QuickTime, med iTunes, vi konvertera en musikfil till en MP3-fil, timing varje förfarande. Med Quake III, vi kör standard Timedemo en med en upplösning på 1024×768 med standardinställningar.

I iTunes, levererar iBook 800MHz G4 en 49-procentig ökning i hastighet över iBook 900MHz G3 vid kodning en stor MP3. Vår iMovie test på G4-800MHz indikerar en hastighetsökning av 48 procent över G3-900MHz. Jämfört med PowerBook G4-1.25GHz är iBook G4-800MHz en tvåa i iTunes, iMovie och Quake III.

Apple iBook 12-tums G4 800MHz, OS X 10.3.2, PowerPC G4-800MHz, 256MB DDR-266 SDRAM, ATI Radeon 9200 32MB, 30GB 4,200rpm, Apple iBook 12-tums G3 900MHz, OS X 10.2.5, PowerPC G3 -900MHz, 128MB PC100 SDRAM, ATI Radeon 7500 32MB, 40GB 4,200rpm, Apple PowerBook 12 tums G4 1,25 GHz, OS X 10.2.7, PowerPC G4-1.25GHz, 512 DDR-333 SDRAM, ATI Radeon 9600 64MB DDR, 80GB 4,200rpm

Tack vare sin 50WHr batteri, iBook G4-800MHz varade i nästan 3,5 timmar. Det kan jämföras med PowerBook G4-1.25MHz med sin 47WHr cell, som varade bara 2,4 timmar, och iBook G3-900MHz, som har en 46WHr batteri som varade 3,1 timmar. PowerBook är något handikappade i detta test på grund av dess snabbare 1.25GHz processor, som drar mer ström och som ett resultat, ger systemet mindre batteritid,. För att tömma batteriet i en Apple-dator denna webbplats Labs spelar en DVD film i helskärmsläge med ljudet på.

systemkonfigurationer

Apples garanti är en ganska standard ett år för delar och arbete, även om avgiftsfria telefonsupport varar en flyktig 90 dagar. Du kan utöka både garantin och telefonsupport till tre år för en extra AU $ 449. Apple faktiskt tillhandahåller självhjälpsresurser, såsom en Apple Hardware Test CD, som medföljer iBook, för att diagnostisera problem hårdvara, och Apple är värd en omfattande kunskapsbas och en stor diskussionstavla på sin hemsida. 100 sidor papper handbok innehåller olika felsöknings ämnen och ger god illustrerad information om att lägga till minne, batteribyte, och ansluta till Internet.

Prestanda och batteritid analys skriven av denna webbplats Labs assistent lab manager Eric Franklin.

Apple G4 iBook-serien; Företag: Apple Computer Australien, Pris: AU $ 1899; Distributör: Utvalda återförsäljare, Telefon: 133 622

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator