Ariba, visar IBM affär växande framträdande moln ekosystembaserat samarbete och handel

T han mer du gräver i hur cloud computing kan omforma verksamheten, desto mer tydlig blir betydelsen av ekosystem.

Ariba kliver upp moln ansträngningar StartContracts, on-demand avtalshantering för småföretag, BriefingsDirect analytiker diskutera affärs handel moln: våg av framtiden eller gammalt vin i en ny flaska, Företag kan utnyttja moln fördelar samtidigt hantera risker genom styrning tjänster, säger HP befattningshavare

Ingen moln leverantör är sannolikt att förutse och leverera alla att eventuella affärsbehov eller önskningar. Ännu viktigare är mindre om att tillhandahålla kompletta tjänster än för att möjliggöra den lätthet och anpassningsförmåga förvärva, leverera och tjäna pengar en mängd olika tjänster inom dynamisk kombination roll moln leverantör.

Vi ser nu att marknaden för moln värd API är rik och exploderar. Men det är en självbetjäning, ekologiska marknaden modell som är emerging– inte en top-down ERP -liknande affären. Och det är sannolikt att göra hela skillnaden när det gäller snabb adoption.

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, stora datamängder, IBM att använda AI att tämja stora uppgifter i sitt andra afrikanska forskningslabb, artificiell intelligens, IBM Watson:? Här är vad en filmtrailer skapad av en AI ser ut , CXO, IBM lanserar branschplattformar, blockchain enhet och byter global business services Exec

Gör leverantörer som Apple, Google och Amazon producera lejonparten av tjänsterna själva – eller gör de ger en bördig trädgård där andra skapa tjänster och API: er som gör trädgården mest värdefull för alla deltagare, bjuda in fler gäster, mer utveckling, mer samarbete ?

Den organiska modellen är också sannolikt att upprepa i ekosystem som gör att köpare och säljare att anpassa och affärsprocesser mellan och bland dem att blomstra. Business-to-business (B2B) handel moln byggs nu. Nyligen genomförda förvärv, som IBM: s köp av gjutjärn och avsikt att köpa Sterling Commerce, pekar upp “business trädgård” mål Big Blue. Gjutjärn tillåter odling av hybridmoln, moln av moln och rika tjänster integration. Sterling ger EDI -baserade nätverk in i fållan.

IBM gillar tydligt idén om att spela match-maker mellan traditionella och nya affärsmodeller. Och detta moln trädgårdsfest effekt linje perfekt med IBM: s tendens att undvika att ge paketerade affärsapplikationer till förmån för plattformar, middleware, processaktivering och samarbetsfunktioner som stöder andras diskreta applikationer.

Förra veckans tillkännagivande sedan av ett moln samarbete partnerskap mellan IBM och Ariba främjar den framväxande framträdande moln handel ekosystem. Att uppmuntra till mer e-handel, matchar IBM-Ariba affären B2B köpare och säljare via Lotuslive samarbete och sociala nätverkstjänster, allt genom moln leveransmodeller.

konferens capstone

T han tillkännagivandet kom som en hörnsten till Ariba Live 2010 konferens i Orlando. [Disclosure. Ariba är en sponsor av BriefingsDirect podcasts] Jag hade kul på konferensen sprutande iväg på moln förmåner och tweeting upp några av de Mainstage händelser i #AribaLive.

Ariba planerar att integrera sin Ariba Commerce Cloud med IBM Lotuslive för att hjälpa köpare och säljare kommunicera och dela information mer smidigt och effektivt, vilket leder till snabbare och mer självsäkra affärsbeslut, säger företagen. Ariba planerar att integrera IBMs Lotuslive med Ariba Discovery, en webbaserad tjänst som hjälper köpare och säljare att hitta varandra snabbt och automatiskt hjälper match köparnas krav på säljaren kapacitet.

Både Ariba och IBM inser kraften och enorm möjlighet att vara i centrum av molnbaserade handel. Och att vara i centrum innebär att deltagarna att göra själva körningen, för att göra det möjligt för samhället att söka och hitta naturliga partner via sociala interaktioner. Vi är benägna att se motsvarande app-butiker och sociala nätverk väl upp för B2B-handel, skalning både nedåt och uppåt under de kommande månaderna och åren.

“Den framgångsrika kombinationen av Lotuslive och Ariba Commerce Cloud kommer att ge en sådan matchmaking komfortzon där nätverk av partners, leverantörer och kunder lätt kan samarbeta över företagsgränserna för att göra sitt jobb mer effektivt och kostnadseffektivt sätt, och kanske till och med utveckla varaktiga relationer “, säger Sean Poulley, vice president, IBM Cloud Collaboration, i ett frisläppande.

Som Ariba ordförande och VD Bob Calderoni säger, vad är nu bra för konsument handel är snart att vara bra för den affärsmässiga sidan av ekvationen. Det är helt enkelt det mest effektiva.

Efter IBM siktet inställt på Sterling, jag undrade först om IBM och Ariba kanske tävlar. Men förra onsdagens affär visar att ekosystemen härskar. En-i-alla moln leverantör aspiranter bör beakta. Vägen till att göra nätverket mest värdefulla är genom att ge verksamheten (både säljare och köpare) att mejsla ut vad de vill göra själva.

IBM Lotus samarbetstjänster samt Aribas moln och handel nättjänster verkar sträva efter att nå den rätta balansen mellan att ge en fruktbar arena och sedan få ut av trädgårdsmästare “sätt.

Du kanske också är intresserad av

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

? IBM att använda AI att tämja stora uppgifter i sitt andra afrikanska forskningslabb

IBM Watson: Här är vad en filmtrailer skapad av en AI ser ut

IBM lanserar branschplattformar, blockchain enhet och byter Global Business Services Exec