Boom i RAM hjälpte chip försäljning växa 7,9 procent i 2014, som Gartner listar Topp 10 leverantörer

Tack vare blomstrande minneschipmarknaden intäkterna världen halvledar ökade med 7,9 procent till $ 339.800.000.000 förra året, enligt preliminära siffror som Gartner släpptes idag (tisdag). Topp 25 chip leverantörer gjorde ännu bättre, med en omsättning upp med 11,7 procent jämfört med 2013.

Stora datamängder, MapR grundare John Schroeder avgår, COO att ersätta, After Hours, Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar, Tech Industry, British Airways passagerare inför kaos på grund av IT-avbrott, Banking, Visa att testa blockchain system för internationella penningöverföringar

Saker gick inte lika bra för Intel, den största chiptillverkare av intäkterna, trots PC-industrin mini återhämtning. Men lyckades det att öka försäljningen med 4,6 procent 2014, vilket kan jämföras med 10,1 procent nedgång den led under 2013.

Enligt Gartner, “Intel fortsatte att ta marknadsandelar från AMD” i bärbara och stationära datorer, och det var också “på takten för att nå sitt mål på 40 miljoner tablett processorer i 2014, även om dessa processorer skeppas till kraftigt rabatterade priser med incitament . ” Många av dessa marker dyker i 7I och 8in Windows 8.1 tabletter som kostar mindre än $ 100 / £ 100.

Intel höll sin plats som nr 1 halvledarföretag för 23: e året i rad, med 15,0 procent av marknaden, även om det återstår att se hur mycket längre sitt försprång kommer att pågå. Samsung, No 2 chip leverantör, ökade intäkterna med 15,1 procent förra året, och det är för närvarande spenderar $ 15 miljarder en ny fab i Sydkorea för att öka försäljningen. Qualcomm tog tredje plats med en tillväxt på 11,5 procent som sin Snapdragon processor fortsatte att dominera marknaden för smartphones.

Men Gartner säger: “Hynix och Micron Technology gynnades mest av den starka minnesmarknaden, med den starkaste tillväxten av de 10 leverantörerna”. Micron Technology försäljning ökade med 41,0 procent och Hynix är med 26,1 procent. DRAM-chips stod för cirka 80 procent av Hynix intäkter och cirka 70 procent av Microns, med Micron flytta mer produktion till NAND (flashminne) marker.

Med STMicroelectronics och Renesas Electronics tappar mark – båda såg försäljningsminskningen med cirka 9 procent – vi kan mycket väl se MediaTek i 2015 tabellen. Om så är fallet, kommer det att bli den första taiwanesiska företaget att göra Top 10.

Slutligen, för AMD fans såg företaget sin chip intäkter glida med mer än 9 procent till $ 4,67 miljarder och det kom 15 i tabellen med en marknadsandel på 1,4 procent.

Gartner ger mer information om de bästa 25 halvledarleverantörer i sin senaste rapport, Marknadsandel Analys: Preliminär Total Semiconductor intäkter, Worldwide, 2014.

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar

British Airways passagerare inför kaos på grund av IT strömavbrott

Visa att testa blockchain system för internationella penningöverföringar