China Mobile vinst sjunker mitt stigande kostnader, omedelbar chatt rivalitet

China Mobile har spelat sin största dopp i vinst över tio år som världens största telekom fortsätter att möta stigande kostnader infrastruktur och ökande påtryckningar från mobila chattjänster samt iPhone subventioner. Hängande statliga regleringar inte hjälpa heller.

Den kinesiska bärare såg sin fjärde kvartalet 2013 nettovinst dip 16 procent till 30,2 miljarder yuan (US $ 4,9 miljarder), under analytikernas uppskattningar av 33,4 miljarder yuan, Bloomberg rapporterade torsdag, notera att detta markerade bolagets kraftigaste vinst nedgång sedan 1999.

Apples vd Tim Cook noterade att Kina är “en oerhört viktig marknad” till företaget och utropat en affär med China Mobile. Den största perk är att Apple får en fördelning lyft för iPhone.

Omsättningen för kvartalet ökade med 10 procent till 167.2 miljoner yuan (27.15 miljarder US $) från 151,8 miljarder yuan (US $ 24.650 miljoner) jämfört med föregående år, att slå Bloomberg analytiker uppskattningar av 156.1 miljarder yuan.

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga, NBN, NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

För hela året, den kinesiska bärare såg sin omsättning öka 8,3 procent till 630,2 miljarder yuan (102.32 miljarder US $), med teletjänster bidra 590.8 miljoner yuan (US $ 95.920 miljoner), enligt China Mobile. Nettoresultatet sjönk 5,2 procent till 240.4 miljoner yuan (US $ 39.030 miljoner), medan det ökade sin kundbas med 8 procent till 767 miljoner förra året. I slutet av februari 2014 sina abonnenter uppgick 775.600.000.

Konkurrens från WeChat snedstreck Telco SMS / text intäkterna med 6,5 procent förra året, China Mobile vd Li Yue reportrar i Hong Kong. Bolagets CFO Xue Taohai noterade att de traditionella texttjänster bidrog 7 procent av försäljningen förra året, jämfört med 7,9 procent året innan och 8,8 procent 2011.

Värdera Hong Kong-baserad analytiker på Guotai Junan Securities, Ricky Lai, sade Bloomberg rapporten ett ökande antal konsumenter vänder sig till mobila meddelandetjänster apps, WeChat bestämt i stället för traditionella telekomtjänster. Han noterade att denna trend kommer att fortsätta och få allt större inverkan på telekomintäkter.

Dessutom, China Mobile var tvungen att spendera stora pengar på luren subventioner för att öka abonnenttillväxten, sade Lai.

Den kinesiska operatören, började erbjuda Apple iPhone, på sitt nät i januari, driver upp kostnaden för att subventionera smartphones inklusive Apple-enhet med minst 20 procent till 36 miljarder yuan (US $ 5840 miljoner) i år, från 30 miljarder yuan (US $ 4,87 miljarder) förra året, rapporterade Bloomberg, med hänvisning JI Asiens uppskattningar.

Xue sade vid presskonferens: “Detta är vårt första år med iPhone så vi ökar nivån på utgifterna för subventioner Detta kommer att skapa en god grund för vår långsiktiga utveckling.”.

China Mobile väntas också tillbringa så mycket som 82 miljarder yuan (13.31 miljarder US $) till, distribuera sitt 4G-nät, tippad att bli världens största, i slutet av detta år. Investeringen kommer att omfatta 500.000 basstationer och annan utbyggnad infrastruktur över 340 städer i slutet av 2014, utöver Peking, Shanghai, och 14 andra städer där, 4G tillgång vändes förra året. Telco räknar med att sälja mer än 100 miljoner LTE-enheter, som sade skulle vara kraftigt subventionerade.

I sitt uttalande om företagets 2013 resultat, China Mobile ordförande Xi Guohua sade: “Vi står inför utmaningar som en accelererad substitutionseffekten i traditionella kommunikationsverksamhet av Internettjänster, hårdare konkurrens mellan traditionella aktörer … som alla har lagt betydande tryck på koncernens värdetillväxt. ”

Xi konstaterade att den kinesiska regeringen också var tweaking sin politik som rör samtrafik, mobila affärer återförsäljning och mobil nummerportabilitet, lägga dessa skulle ytterligare påverkan China Mobiles utveckling.

Han sade att operatören planerar att ta itu med de olika utmaningar genom att fokusera på nya trender inom mobilt Internet, Internet-TV, Internet of Things, och cloud computing, bland annat.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow