Kan Operas kinesiska friare gör hotande deadline för $ 1,2 miljarder webbläsare uppköpserbjudande?

Opera har nyligen infört nya annonsblockering, batterispar och VPN funktioner till sina webbläsare.

Stora datamängder, MapR grundare John Schroeder avgår, COO att ersätta, After Hours, Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar, Tech Industry, British Airways passagerare inför kaos på grund av IT-avbrott, Banking, Visa att testa blockchain system för internationella penningöverföringar

Siffror i ett uttalande från Opera Software har ifrågasatt huruvida en $ 1,2 miljarder uppköpserbjudande från ett kinesiskt konsortium kommer att fortsätta som planerat.

Företaget har utfärdat en kommuniké till den norska börsen förklarar att mindre än 73 procent av dess aktieägare närvarande har accepterat erbjudandet från kinesiska investeringar konsortiet Golden Brick Silk Road (Shenzhen) Equity Investment Fund II.

Men texten i det ursprungliga budet anger att erbjudandet måste uppnå en minimiacceptansnivå på 90 procent av den totala stocken för övertagande ska ske. Erbjudandet löper ut nästa tisdag eftermiddag den 24 maj, centraleuropeisk tid.

Opera uttalande förklarar att Golden Brick har gjort det klart att om den minsta lager inte nås, kommer erbjudandet återkallas.

“Följaktligen, om budgivaren har mottagit accepter i erbjudandet från aktieägare representerande mer än 90 procent av aktierna i bolaget i slutet av budperioden, kommer erbjudandet förfaller” sades det i uttalandet.

Det förklarade också att anbudstiden inte förlängs.

Ändå fortsätter uttalandet: “Budgivaren är övertygad om att erbjudandet kommer att fullföljas om minimi acceptans villkoret är uppfyllt.”

Den kinesiska erbjudande för Operas lager är NOK 71, eller cirka 7,7 € per aktie. Efter tillkännagivandet träffade Oslobörsen igår, Opera lager stängt på NOK 60,55, ned 3,5 procent.

Opera började leta efter en köpare i augusti 2015 efter en nedgång i intäkter till följd av en stadig förlust av webbläsare marknadsandel och reklamförsäljning. Företaget anlitade Morgan Stanley International och ABG Sundal Collier att hjälpa till med sökandet.

“Vår styrelse har gjort en noggrann genomgång av villkoren för erbjudandet och är eniga i sin rekommendation. Vi lovordar ledningen på det arbete som de har gjort på uppdrag av aktieägare, anställda och andra Opera intressenter” Sverre Munck, ordförande i Opera styrelse, sade vid tidpunkten för erbjudandet i februari.

Opera har nyligen infört nya annonsblockering, batterispar och VPN funktioner till sina webbläsare.

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar

British Airways passagerare inför kaos på grund av IT strömavbrott

Visa att testa blockchain system för internationella penningöverföringar