Cisco vd John Chambers ser svag efterfrågan som “relativt kort sikt”, Hur vet han?

Cisco vd John Chambers sätta på sin ekonomiska mössa och konstaterade att kunder i USA och Europa bromsar på företaget utgifter. Men Chambers sade också att alla ekonomiska trauma är “relativt kort sikt.” Hur vet han?

En av de mer irriterande aspekterna av den senaste omgången av resultatet var ovilja av chefer att ge sin åsikt om ekonomin. Den gemensamma refrängen var “vi är inte ekonomer.” Som en av de cirkus aporna i publiken försöker göra känsla av det här jag förstod att avstå från vd men ville ha mer.

Chambers gav oss mer och även spelat ekonom lite på Ciscos telefonkonferens. Nu förstår jag varför andra chefer höll sina munnar stängs på ekonomin. Yapping om ekonomin bara målar dig i ett hörn. Chambers sade “våra kunder i många av tillväxtländerna – särskilt i Indien och Kina och Mellanöstern – fortsatt optimistiska om sin verksamhet fart Men vi ser våra amerikanska och europeiska kunder blir allt mer försiktiga..”

Han tillade sedan att Ciscos ordertillväxt i januari var cirka 10 procent, långt under prognoserna i mitten av tonåren. Det outlook– detaljerad efter Ciscos andra kvartalet rapporten –makes förutsägelser “utmanande”.

? Nätverk, Cisco köper container start ContainerX, innovation, tech arvet från de olympiska spelen Rio, Sakernas Internet, Cisco kommer att skära 5.500 jobb i senaste omstrukturering, nätverk, Cisco Ax upp till 14.000 anställda: Rapportera

Men Chambers redan inramad. Han projicerade långsammare tillväxt, men sade att han inte trodde order att deteroriate mer. Hur vet han? Kunderna tycks tro en avmattning är en kortsiktig tillstånd. Tyvärr kan dessa kunder ändra sig i några minuter.

Jag skulle lita på Chambers bedömning mer än någon ekonom (och jag verkligen inte vet vad som ska hända), men hans projektion har guesstimate skrivet över hela sig. “Vi såg nedgången ske ganska snabbt mellan december och januari när det gäller våra order och en av de få gånger vi har faktiskt missat vår prognos i januari en mycket lång tid”, sade Chambers. “Jag skulle inte ta med någonting vi sagt att vi förväntar oss att försämras ytterligare.

Senare i samtalet Chambers kom tillbaka med “. Jag menar inte att på något sätt antyda att vi ser saker spiral nedåt utöver vad vi sa bara till dig i termer av vägledning”

I själva verket är Chambers inte en dysterhet och doom killen. Han är utan tvekan den bästa VD inom teknologiindustrin, men det är omöjligt att veta om avtagande tillväxt är början på en trend eller “ett gupp i vägen” när detaljhandel och transport kunder – två stora indikatorer på ekonomisk hälsa – saktade sina utgifter planer. Chambers verkar tro att en avmattning är en modefluga. Vi vet bara inte att på denna punkt.

Om vi ​​återvänder till vår långsiktiga tillväxtmålet på 12% till 17% i ett eller två kvartal eller lite längre ännu inte fastställts, “sade Chambers.

Om du lyssnar på Cisco resultat samtal och kamma igenom avskriften positiva överflöd. Långsiktig tillväxt på 12 procent till 17 procent finns ingen anledning att vara deprimerad, men Chambers noteras att Cisco “kommer alltid att påverkas av stora ekonomiska förändringar (och) kapital konsumtionsmönster.”

Och just nu de kapital konsumtionsmönster överskugga allt annat Cisco hade att säga.

Cisco köper behållaren startup ContainerX

Tech arvet från de olympiska spelen i Rio

Cisco kommer att skära 5.500 jobb i senaste omstruktureringen

? Cisco Ax upp till 14.000 anställda: Rapportera