Koalition NBN kommer inte att kostnadsberäkning

Shadow kommunikationsminister Malcolm Turnbull har sagt att en överenskommelse mellan det nybildade riksdagens budgetkontor (PBO) och koalitionen att PBO saknar kompetens att kosta koalitionens alternativa National Broadband Network (NBN) policy innebär att det kommer att gå till September federala val ICKE-KOSTNADSSATT.

Skuggan minister gjort kommentarerna på Twitter idag, som först rapporterades av avgränsare. Koalitionen har hävdat att, dess politik, som kommer att se 71 procent av lokaler får NBN tjänster över en fiber-to-the-nod nätverk snarare än fiber till lokalen, kommer att kosta AU $ 29,5 miljarder i syfte att säkerställa att alla australier kan få nedladdningshastigheter på minst 50Mbps av 2019.

Som Australien leder till valurnan den 7 september, är oppositionen nu börjar få ett antal av sina alternativa strategier kostnadsberäkning av PBO. Men som Turnbull anges på Twitter, koalitionens NBN politik har bedömts vara alltför komplicerad för kontoret att kontrollera att beräkningarna för kostnaden för sitt nät skulle vara korrekt.

Den PBO grundades i juli 2012 för att ge till parlamentet oberoende och opartisk analys av politik, och att lägga ut de potentiella ekonomiska konsekvenserna av föreslagna politik för någon sida av politik. Den var avsedd att ge parterna möjlighet att flyta politiska idéer privat innan allmänheten några officiella planer. Som sådan, till skillnad från de flesta andra myndigheter, är hela organet undantas från Freedom of Information lagar.

Avdelningen fick cirka AU $ 6 miljoner i finansiering i förra årets budget, och AU $ 4.500.000 i ytterligare finansiering i årets budget för att “förbättra den parlamentariska budgetkontor finanspolitisk analys och kostar kapacitet och att producera bedömningar av val åtaganden efter valet” .

Koalitionen för närvarande inte har möjlighet att använda andra myndigheter för att testa dess politikens kalkyler. Turnbull noterade också att produktiviteten kommissionen inte kan kosta politiken, eftersom det endast kan ta emot instruktioner från regeringen i dag.

Shadow kassör Joe Hockey sa tidigare i veckan att koalitionens händer är bundna att få några andra politikområden kostnadsberäkning av staten, eftersom regeringen ändrade stadgan om budgeten Ärlighet att konstatera att oppositionspartiet kan använda antingen Treasury eller PBO kosta politik.

Det var regeringen som ändrade stadgan om budgeten Ärlighet att säga att du antingen kan använda statskassan eller riksdagens budgetkontor “, sade han.” Vi har använt riksdagens budgetkontor.

Koalitionen har kommit under eld för att inte släppa sina politiska kalkyler i stort sett. Finansminister Penny Wong sade i dag att med före valet Fiscal Outlook (PEFO) dokument nu släppt, är det dags för koalitionen att avslöja sina kalkyler.

“Det kan födde Mr Hockey att behöva hålla dölja sina nedskärningar, men australierna förtjänar att veta hur liberalerna skulle betala för sina löften”, sade hon.

Frisläppandet av den PEFO tidigare i veckan innebär Tony Abbott och Joe Hockey har inga ursäkter kvar för att hålla sina nedskärningar hemlighet. Liberalerna har tillbringat månader försöker undvika granskning, men med valet mindre än fyra veckor bort, australier förtjänar att veta deras planer.

Oavsett om NBN politik kostnadsberäkning före valet, är det osannolikt att det skulle ha en inverkan på budgeten nedersta raden för koalitionen, eftersom partiet backflipped på tidigare klagomål om NBN metoden för närvarande används av arbetarregering, och har sedan kommit överens om att hålla NBN utanför budgeten.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata