Konkurrens vakthund ögon mobilterminering

Den australiska konkurrens- och konsument kommissionen (ACCC) har inlett en undersökning av mobila terminerings Access Services (MTA), som reglerar hur de mobila telekommunikationsföretag tar ut varandra för samtal från ett nät till ett annat.

ACCC reglerar denna tjänst för att säkerställa att de större telcos inte overcharge mindre telcos, eller förhindra dessa operatörer från att ansluta samtal till deras nätverk helt. Efter en översyn 2009, var förklaringen av denna tjänst utvidgas till juni 2014.

Men med tanke på ökningen av over-the-top spelare som Skype, där röstsamtal görs över data och utbyggnaden av 4G long-term evolution (LTE) nät av Telstra, Optus och Vodafone, som så småningom kommer att se alla röstsamtal gjorts under data har ACCC ifrågasatt om MTAS behöver fortfarande vara en deklarerad tjänst.

Regulatorn har inhämtat synpunkter från branschen på huruvida MTAS behöver fortfarande vara en deklarerad tjänst, liksom om det bör utvidgas till LTE-tjänster och andra delar av interoperabilitet mobilnät, inklusive SMS.

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga, NBN, NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

ACCC har också ifrågasatts om röstsamtal som görs på National Broadband Network (NBN) skulle behöva betraktas som en del av en ny MTAS förklaring, med tanke på att samtalen också skulle levereras över IP.

ACCC ordförande Rod Sims sade att översynen skulle titta på hur mycket industrin har förändrats sedan den senaste översynen 2009.

“Network kvalitet och prestanda har blivit viktiga överväganden för konsumenterna att välja en mobiloperatör. Denna undersökning kommer att undersöka effekterna av förändringar i grossisttermineringstjänster, och om det behövs lagstiftning för att se till att konsumenterna kan ansluta med andra nätverk”, sade han i en påstående.

De operatörer har varit ståndaktiga försvarare av mobilterminering i det förflutna. Under 2011, trots invändningar från Optus och Vodafone, ACCC, sänkte MTAS kostnad, från 9 cent till 6 cent per minut,. Optus och, Vodafone, har varje nämnd sedan förändringen att beslutet att minska avgiften har haft betydande negativ inverkan på sina vinster.

Telstra, Optus och Vodafone har kontaktats för kommentarer.

Bidragen för undersökningen tas emot fram till 5 Jul 2013.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow